Search
menu
Search

Georganiseerde criminaliteit neemt toe in Spanje

Georganiseerde criminaliteit neemt toe in Spanje
Beeld: via canva.com

Georganiseerde criminaliteit neemt toe in Spanje

Spanje is een van de landen in Europa met de hoogste niveaus van georganiseerde misdaad. In de nieuwste ranglijst van Global Initiative against Transnational Organized Crime staat Spanje op de vijfde plaats, twee plaatsen hoger dan in de vorige ranglijst. Dat is hoofdzakelijk te danken aan financiële criminaliteit en cybercrime. Nederland is op deze lijst gedaald naar de twintigste plaats terwijl België ook gedaald is naar de negenentwintigste plaats.

De index is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld tussen 2021 en 2023 over de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. De stijging van de score van Spanje is te wijten aan een toename van financiële criminaliteit en cybercrime. Deze vormen van criminaliteit zijn moeilijker te bestrijden dan traditionele vormen van georganiseerde misdaad, zoals drugshandel en mensenhandel. De Spaanse overheid is zich bewust van de problematiek en neemt maatregelen om de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Sinds 2021 is er in het zuiden van Europa een toename van de drugshandel. Italië is het belangrijkste drugscentrum van de Europese Unie, gevolgd door Spanje. Volgens experts is de toename van de georganiseerde misdaad in Spanje te wijten aan de strategische locatie van het land. Spanje is een belangrijke doorvoerroute voor drugs en andere illegale goederen.

Met betrekking tot de cocaïnehandel is Zuid-Europa niet de regio met de hoogste score op het continent voor deze criminele markt, maar wel de regio met de grootste stijging sinds 2021. Italië, Spanje en Portugal zijn de landen met het hoogste aantal cocaïne inbeslagnames in Europa. Het is opmerkelijk dat Griekenland een aanzienlijke stijging van zijn score voor de cocaïnehandel heeft gezien.

In 2022 werd financiële criminaliteit de meest wijdverspreide criminele markt in Europa. Dit is ook terug te zien in Spanje, waar dit soort misdaden de tweede meest gepleegde waren. Mensensmokkel, de handel in synthetische drugs en de wapen- en cocaïnehandel zijn drie criminele markten die in Europa ook een grote stijging vertoonden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?