Search
menu
Search

Spaanse weerdienst spreekt over de warmste oktober ooit

Spaanse weerdienst spreekt over de warmste oktober ooit
Beeld: via canva.com

Spaanse weerdienst spreekt over de warmste oktober ooit

De laatste week van september en het begin van oktober waren extreem warm in Spanje. De temperaturen waren hoger dan ooit gemeten in deze maand, volgens een woordvoerder van de Spaanse Meteorologische Weerdienst AEMET. Er zijn op zondag 1 oktober diverse temperatuurrecords verbroken, waaronder die van hoogst gemeten temperatuur ooit in oktober.

De temperaturen in Spanje waren de afgelopen dagen extreem hoog, en zullen nog enkele dagen hoog blijven. In het grootste deel van het land waren de temperaturen 7 tot 14 graden hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Er zijn zelfs verschillende records gebroken, waaronder 32,1 graden in Burgos, 34,4 graden in Daroca (Zaragoza) en 30 graden in het park El Retiro in Madrid. 

De hoogste temperaturen werden gemeten in Badajoz (Extremadura), waar het op 1 oktober 38 graden werd, en in Montoro (Córdoba), waar het 38,2 graden werd. Dit is de hoogste temperatuur die ooit in oktober in Spanje is gemeten en laat de tot nu toe hoogste temperatuur van 37,5 graden in Marbella in 2014 achter zich. Er is dus nu al een nieuw temperatuurrecord.

De hittegolf in Spanje is zo extreem dat het niet zo warm is geweest in de herfst sinds 70 jaar. In ieder geval is er nooit eerder in de periode tussen 1991 en 2020 een soortgelijke warme luchtmassa over Spanje getrokken zoals die nu voorspeld is.

De weersvoorspelling voor de eerste week van oktober is dat het zeer warm zal blijven in het grootste deel van Spanje. De temperaturen zullen ruim boven de 30 graden uitkomen, met dagtemperaturen tussen 5 en 10 graden boven het normale.

Deze extreem warme situatie in Spanje is het gevolg van twee factoren. Atmosferische stabiliteit, wat betekent dat er weinig wind is en dat de luchtmassa’s niet kunnen bewegen. Hierdoor is er sprake van heldere hemel en kan de zon de aarde sterk verwarmen. Er is ook een massa van warme lucht vanuit subtropische breedtegraden over Spanje getrokken. Deze lucht is veel warmer dan de normale luchttemperatuur voor deze tijd van het jaar. Volgens de huidige weersvoorspellingen zullen de temperaturen beginnen te dalen op woensdag 4 of donderdag 5 oktober.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?