Search
menu
Search

Wijnboeren in La Rioja overleden door koolmonoxidevergiftiging in wijnvat

Wijnboeren in La Rioja overleden door koolmonoxidevergiftiging in wijnvat
Beeld: via canva.com

Wijnboeren in La Rioja overleden door koolmonoxidevergiftiging in wijnvat

De wijnoogst in La Rioja is in volle gang, maar er is een sombere schaduw over de wijngaarden gevallen. Twee wijnboeren zijn overleden door ‘tufo del vino’ of de ‘geur van wijn’, de onzichtbare vijand koolmonoxide die al eeuwenlang wijnmakers het leven kost.

Twee wijnboeren zijn dit weekend omgekomen in een familie bodega in Lanciego, La Rioja. Gerardo Jubera, 60 jaar oud, viel per ongeluk in een tank waar druiven aan het fermenteren waren. Zijn zwager Félix Crespo, 61 jaar oud, daalde af in de tank om hem te helpen, maar kwam ook niet meer levend naar boven. Beide mannen stierven door vergiftiging door het inademen van koolmonoxide.

De ‘geur van wijn’ (in het Spaans: tufo de vino) wordt veroorzaakt door een chemische reactie die plaatsvindt tijdens het fermentatieproces van most tot druivensap. Druiven bevatten veel suiker dat door gist wordt omgezet in ethanol. Dit proces produceert ook koolstofdioxide (CO2), dat zuurstof verdringt.

Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas dat tijdens de fermentatie van druiven wordt geproduceerd. Het gas blijft zweven boven de druivenmassa in de tanks. Omdat koolmonoxide niet kan worden gezien of geroken, is het zeer gevaarlijk om de tanks te benaderen tijdens de fermentatie.

Het is een verschrikkelijke tragedie dat twee wijnboeren zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. Dit gebeurt helaas met enige regelmaat, ondanks dat er tegenwoordig systemen zijn om de aanwezigheid van koolmonoxide te controleren.

Vroeger werd er gebruikgemaakt van een eenvoudige test om te bepalen of er voldoende zuurstof in een tank met druiven was. Een kaars werd in de tank gedaald en als de kaars uitging, was er niet genoeg zuurstof en was het gevaarlijk om in de tank te blijven. In veel wijngaarden zijn er nu CO2-afzuigers en zuurstofsensoren. Deze systemen kunnen helpen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, maar ze zijn niet verplicht in Spanje.

De gemeente Lanciego in La Rioja is maandagochtend in rouw gedompeld na de dood van de wijnboeren Gerardo Jubera en Félix Crespo. De mannen kwamen om door koolmonoxidevergiftiging, een gevaarlijke situatie die zich jaarlijks voordoet tijdens de wijnoogst. De gemeenteraad heeft drie dagen van officieel rouw afgekondigd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?