Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba

Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba
Beeld: Twitter

Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Het zal je maar overkomen. Ben je in je eigen olijfgaard aan het wandelen en struikel je plots over iets wat uit de grond steekt. Je gaat graven en wonder boven wonder komt er een beeld tevoorschijn. Eerste gedacht zal wel zijn, afval. Maar als je verder gaat kijken lijkt het toch iets heel anders. Dat overkwam Gonzalo op 28 oktober in het dorp La Rambla in de provincie Córdoba.

Tijdens zijn dagelijkse inspectie van de olijfgaard kwam hij in aanraking met een ‘stuk steen’ dat uit de grond omhoog stak. Hij belde zijn vrouw met de mededeling dat hij later zou thuiskomen omdat hij een stuk steen moest uitgraven. Uiteindelijk wist Gonzalo eigenhandig de ‘steen’ op te graven en met zijn tractor uit de grond te trekken.

Dat bleek nog een lastig karwei want de ‘steen’ bleek een beeld te zijn wat meer dan 160 kilo woog. Leuk voor bij de openhaard, zei Gonzalo tegen zijn vrouw.

Maar het was niet zomaar een beeld, het bleek een archeologische vondst te zijn van groot historisch belang. Gonzalo belde de Guardia Civil om zijn vondst te melden die weer contact zocht met experts van het Archeologische Museum van Córdoba. 

Zij constateerden dat het om een vermoedelijk 2.500 jaar oud 166 kilo zwaar stenen beeld gaat van een leeuwin die een ander dier aanvalt tijdens het jagen. Het 166 kilo zware en is 106 cm lange, 50 cm hoge en 35 cm brede beeld stamt dus uit de tijd van de Iberiërs. Wat het meest opvalt is dat het beeld intact is en is zoals ze het waarschijnlijk 2.500 jaar geleden hebben gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.