Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba

Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba
Beeld: Twitter

Boer vindt 2500 jaar oude Iberische leeuwin in olijfgaard in Córdoba

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÓRDOBA – Het zal je maar overkomen. Ben je in je eigen olijfgaard aan het wandelen en struikel je plots over iets wat uit de grond steekt. Je gaat graven en wonder boven wonder komt er een beeld tevoorschijn. Eerste gedacht zal wel zijn, afval. Maar als je verder gaat kijken lijkt het toch iets heel anders. Dat overkwam Gonzalo op 28 oktober in het dorp La Rambla in de provincie Córdoba.

Tijdens zijn dagelijkse inspectie van de olijfgaard kwam hij in aanraking met een ‘stuk steen’ dat uit de grond omhoog stak. Hij belde zijn vrouw met de mededeling dat hij later zou thuiskomen omdat hij een stuk steen moest uitgraven. Uiteindelijk wist Gonzalo eigenhandig de ‘steen’ op te graven en met zijn tractor uit de grond te trekken.

Dat bleek nog een lastig karwei want de ‘steen’ bleek een beeld te zijn wat meer dan 160 kilo woog. Leuk voor bij de openhaard, zei Gonzalo tegen zijn vrouw.

Maar het was niet zomaar een beeld, het bleek een archeologische vondst te zijn van groot historisch belang. Gonzalo belde de Guardia Civil om zijn vondst te melden die weer contact zocht met experts van het Archeologische Museum van Córdoba. 

Zij constateerden dat het om een vermoedelijk 2.500 jaar oud 166 kilo zwaar stenen beeld gaat van een leeuwin die een ander dier aanvalt tijdens het jagen. Het 166 kilo zware en is 106 cm lange, 50 cm hoge en 35 cm brede beeld stamt dus uit de tijd van de Iberiërs. Wat het meest opvalt is dat het beeld intact is en is zoals ze het waarschijnlijk 2.500 jaar geleden hebben gemaakt.

Ga naar de inhoud