Stappenplan voor het kopen van een woning aan de Costa Blanca

Stappenplan voor het kopen van een woning aan de Costa Blanca
Beeld: Freepik

Stappenplan voor het kopen van een woning aan de Costa Blanca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Costa Blanca is de plaats langs de Middellandse zee waar de meeste Nederlanders gekozen hebben voor een definitieve woonplaats of voor een vakantiewoning. Maar het zoeken naar een woning kan een lastige taak zijn en dus is alle extra informatie welkom. De website CasaCasa legt in dit artikel het stappenplan uit om een woning aan de Costa Blanca te kopen.

Wilt u gaan wonen en leven onder de Spaanse zon in de Costa Blanca dan kunt u onderstaande informatie gebruiken als handleiding voor de aankoop van een woning. Maak eerst een keuze en volg het stappenplan voor het kopen van een huis aan de Costa Blanca. Meer informatie en een compleet aanbod van koop- en huurwoningen aan de Costa Blanca is ook te vinden op de website CasaCasa-CostaBlanca.eu

Eerst even een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moeten houden als u op zoek gaat naar een woning aan de Costa Blanca.

  • zoekt u een woon- of huurwoning
  • huizen in Spanje worden meestal gemeubileerd verhuurd of verkocht
  • een huis kan zowel te huur als te koop worden aangeboden
  • de huizen die te huur of te koop zijn worden regelmatig door meerdere makelaars op hun site geplaatst.
  • de prijzen die bij de verschillende makelaars te huur of te koop staan kunnen van elkaar afwijken.
  • Let op!! er zijn heel veel kwaliteitsverschillen in de bouw van de aangeboden huur- en koopwoningen.
  • maak een duidelijke keus waar u aan de Costa Blanca wilt kopen, kijk ook naar de kaart van de Costa Blanca op de site van Casacasa.eu
  • het is altijd verstandig om eerst enkele dagen naar het gebied te reizen waar u wenst te kopen, om de uitgezochte plaatsen te bezoeken.
  • heeft u een keuze gemaakt in welke plaats u wilt kopen, kijk dan uitgebreider op de website casacasa-costablanca.eu voor de woning die u zoekt.
  • de makelaar die de woning op onze site aanbiedt kan u daarmee verder helpen.

Neem contact op met een makelaar

Het is altijd verstandig als u een makelaar uitzoekt, om dit te doen in de plaats waar u wenst te kopen. Die makelaars kennen de markt en weten de weg in deze plaats. Informeer ook voordat u iemand een opdracht geeft voor het zoeken van een woning, wie de provisie betaalt. De provisie die wordt betaald voor de aankoop van een woning in Spanje bedraagt 5% + 21% BTW. Het is dus erg belangrijk dat u vooraf weet wie die provisie betaald.

Wat is er nog meer belangrijk als u een huis wilt kopen?

Als u besloten heeft om een huis te kopen, zoek dan eerst een Spaanse Advocaat of Gestor, die heeft u echt nodig in Spanje. Uw makelaar aan de Costa Blanca kan u helpen een Advocaat of Gestor uit te zoeken. Een Advocaat of Gestor hebben beiden veel verstand van de juridische aspecten, die erg belangrijk zijn als u een huis gaat kopen aan de Costa Blanca. Vraag eerst via uw Advocaat of Gestor een zogenaamd NIE nummer aan. Zonder dit NIE nummer kunt u in Spanje bijna niets. Een NIE nummer is een fiscaal nummer, die u voor alle handelingen nodig heeft. Verder geeft dit document u geen andere rechten. Ook is het belangrijk, dat u een bankrekening opent op uw naam. Ook hiervoor heeft u eerst een NIE nummer nodig. Hou er rekening mee, dat het aanvragen van een NIE nummer soms enkele weken kan duren

De notaris in Spanje

In tegenstelling met België en Nederland heeft de notaris in Spanje hier een ander taak bij de aankoop van een woning. De notaris maakt alleen de leveringsakte, of overdrachtsakte op uw naam, die uiteindelijk in het kadaster zal worden ingeschreven. Ook draagt de notaris in Spanje zorg voor de inschrijving van uw hypothecaire geldlening in het daarvoor bestemde Register. Alle belangrijke gegevens over de woning, zoals een ingeschreven hypotheek, stroom en waterrekening, belastingen worden opgevraagd en gecontroleerd door een Advocaat of Gestor. Deze Advocaat of Gestor zal informeren bij alle instanties of alle rekeningen zijn betaald door de huidige eigenaar en of geen hypothecaire bankachterstanden zijn en er geen oude hypotheken nog rusten op het pand.

Als er nog rekeningen openstaan bij de Belastingdienst, nutsbedrijven etc. of oude hypothecaire inschrijvingen rusten op het adres dat u gaat kopen, bent u verantwoordelijk voor de betaling van deze rekeningen. Dus het is echt heel belangrijk om hiervoor een Advocaat of Gestor opdracht te geven en ervoor te zorgen dat alles is betaald door de oude eigenaar en oude hypothecaire inschrijvingen zijn doorgehaald. Ook zal deze Advocaat of Gestor een optiecontract opstellen, voor de aanbetaling van uw woning. Als u binnen een vooraf bepaalde termijn, om welke reden dan ook afziet van de aankoop, krijgt u de aanbetaling terug. Ook de door u ingeschakelde makelaar kan u hierbij helpen.

De uiteindelijke koopovereenkomst wordt ook opgesteld, door deze Advocaat of Gestor en getekend door verkoper en koper en bij de notaris geregistreerd ter voorbereiding op de notariële overdracht. De notaris in Spanje maakt de leveringsakte of overdrachtsakte, die ook door de Advocaat of Gestor wordt gecontroleerd. Na hun akkoord kan de overdracht plaatsvinden. De koopsom + overige kosten worden op de dag van de overdracht betaald middels een gegarandeerde bankcheque, die de bank voor u zal verzorgen. De Advocaat of Gestor zal u hiervoor instructies geven. De gegarandeerde bankcheque wordt door de bank opgesteld. Doe dit bijtijds.

Betalingen & Belastingen

Van koopsommen en overige bedragen, zoals overdrachtsbelasting of BTW worden in Spanje gedaan met een door uw bank uitgegeven gegarandeerde betaalcheque. Uw advocaat of Gestor weet welke stappen u hiervoor moet ondernemen. De overdrachtsbelasting in Spanje bedraagt 10% over de koopsom van uw woning, die op de datum van de overdracht bij de notaris dient te worden betaald. Uw Advocaat of Gestor zal u hierover adviseren. Als er sprake is van nieuwbouw wordt over de koopsom 10% BTW in rekening gebracht door de verkoper/ontwikkelaar. U hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Uw Advocaat of Gestor zijn op de hoogte van de diverse Belastingregelingen.

Notariskosten

De kosten van de notaris voor de overdracht dienen op de datum van de notariële overdracht te worden betaald middels een gegarandeerde bankcheque Uw Advocaat of Gestor zal u hierover adviseren.

Financiering

Financieringen van huizen is in Spanje ook mogelijk. De banken in Spanje willen maximaal tussen de 50 en 70% van het aankoopbedrag of de taxatiewaarde van de woning financieren, als u voor de bank acceptabele financiële informatie over uzelf kunt aanleveren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het zijn dat u bij een bank of financiële instelling meer kan lenen. De makelaar die de verkoop voor u begeleidt kan u ook introduceren bij de bank, die hypothecaire geldleningen verstrekt.

Heeft u na het lezen van het stappenplan voor het kopen van een huis aan de Costa Blanca nog vragen? Neem dan contact op met een van de makelaars die u kunnen helpen bij het vinden van uw droomwoning aan de Costa Blanca.

Ga naar de inhoud