Winkeleigenaren Benidorm willen niet verplicht Valenciaans praten

Winkeleigenaren Benidorm willen niet verplicht Valenciaans praten
Beeld: Freepik

Winkeleigenaren Benidorm willen niet verplicht Valenciaans praten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – De regionale politieke partij Compromís heeft een voorstel ingediend waarin staat dat commerciële ondernemingen zoals winkels in de Valencia regio verplicht worden in het Valenciaans tegen de klanten te praten. Met name de toeristensector in de populaire badplaats Benidorm is fel tegen deze plannen.

En dat is aan de ene kant ook logisch aangezien het overgrote merendeel van de klanten in winkels in Benidorm en aan de hele Costa Blanca niet komt uit de Valencia regio zelf maar uit andere delen van Spanje of het buitenland. Men erkent dat het Valenciaans als taal belangrijk is binnen de Valenciaanse cultuur maar dit mag nooit verplicht worden in een sector waar slechts een klein deel Valenciaans spreekt.

Het Valenciaans kan door de klanten die niet uit de Valencia regio komen en dus het Valenciaans niet begrijpen als een barrière gezien worden om een winkel te betreden. Daarnaast vindt de toeristensector in Benidorm dat een winkeleigenaar of het personeel de vrijheid moet hebben om in de taal die zij als beste zien de klanten te woord te staan.

Het is niet logisch om klanten uit Nederland, België, Verenigd Koninkrijk of Madrid, Málaga of Asturië in het Valenciaans te woord te staan want dat zullen ze nooit begrijpen. Het Spaans of Engels is veel logischer en wordt ook veel vaker gebruikt. Het Valenciaans zal als een barrière dienen en dat is juist niet de bedoeling van een regionale taal.

Volgens Wikipedia is het Valenciaans een variëteit of hoofddialect van het Catalaans en dat hoofdzakelijk wordt gesproken in de Spaanse autonome regio Valencia, waartoe ook de gelijknamige stad Valencia behoort. Het Valenciaans is dezelfde taal als het Catalaans, ook al wordt in de autonome regio Valencia deze variant van het Catalaans het Valenciaans genoemd. Taalkundigen en de Academie voor de Valenciaanse/Catalaanse taal zijn ervan overtuigd dat het om dezelfde taal gaat, al zijn er verschillende woorden en spellingsvarianten. 

Uit een onderzoek van enkele jaren geleden blijkt dat 84,8% van de inwoners van de Valencia regio het Valenciaans begrijpt maar dat slechts 51% de regionale taal spreekt en dat 58% het Valenciaans kan lezen. Slechts 37% van de inwoners van de Valencia regio kan de taal spreken en schrijven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.