425 jaar gevangenisstraf voor voormalig terrorist en ETA lid ‘Anboto’

425 jaar gevangenisstraf voor voormalig terrorist en ETA lid ‘Anboto’
Beeld: Freepik

425 jaar gevangenisstraf voor voormalig terrorist en ETA lid ‘Anboto’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds de ontbinding van de Baskische afscheidingsbeweging ETA staan nog steeds regelmatig ex-leden terecht voor de Spaanse rechtbank. Zopas nog kreeg Soledad Iparraguirre Guenetxea (ook bekend als Anboto) in totaal 425 jaar gevangenisstraf voor de bomauto die haar commando in Mei 1985 voor het Mendizorroza stadium in Vitoria plaatste.

Die bomauto werd nochtans net voor ontploffing ontmanteld door de Nationale Politie. Toch oordeelde de rechter streng voor Anboto. Ze stond terecht voor 20 pogingen tot moord en een poging tot aanslag tegen de politie. Eerder in Maart 2021 ging Anboto nog vrijuit voor dezelfde feiten. Het hooggerechtshof nam ze echter opnieuw in rekening en oordeelt nu verrassend genoeg strenger.

Het hof oordeelde dat Anboto op 19 Mei 1985 in de wagen reed waarvan “in de koffer een explosief zat”. De auto “werd achtergelaten voor de sporthal Mendizorroza in de stad Vitoria” waar die dag “een aantal politiewagens stonden”. Verder nog werd de auto volgens het hof precies met de explosieven aan de kant van de kassa’s geplaatst. De bom bestond uit twee kisten met 12 kilogram Goma-2 en 50 kilogram granaatscherven. Gezien de omvang wordt er van uitgegaan dat die na ontploffing heel wat slachtoffers zou hebben gemaakt.

Volgens het hof gingen de leden van het commando niet tot actie over nadat één van hun voertuigen onderschept werd. Uit angst te worden ontdekt, zouden zij zich hebben verspreid onder de massa rond het stadium. Noch Anboto, noch de andere leden van het commando hebben het explosief geactiveerd, waardoor het door de ordediensten kon worden onschadelijk gemaakt.

Ga naar de inhoud