92-jarige Manuel zit al negen jaar elke dag bij het graf van zijn overleden vrouw in Galicië

92-jarige Manuel zit al negen jaar elke dag bij het graf van zijn overleden vrouw in Galicië
Beeld: Nius diario / web

92-jarige Manuel zit al negen jaar elke dag bij het graf van zijn overleden vrouw in Galicië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Op 1 november viert men in Spanje Allerheiligen of ‘Día de Todos los Santos’, een dag waarop hordes mensen naar begraafplaatsen gaan om bloemen neer te leggen bij overleden personen, hetzij bekenden, familieleden of andere dierbaren. Het is dan een drukte van belang wat vreemd is want om bij je dierbare te zijn kun je elke dag naar een begraafplaats gaan. Dat doet de 92-jarige Manuel al negen jaar in Galicië.

Ondanks de enorme drukte op 1 november bij de begraafplaats van San Mauro in Pontevedra is Manuel weer naar het graf van zijn overleden vrouw Eladina gegaan om bloemen neer te leggen en om een tijdje bij haar te zijn. Dat Manuel bij deze begraafplaats te zien is, is niets ongewoons want al negen jaar lang gaat de 92-jarige weduwnaar naar het graf van zijn vrouw.

Eladina overleed in 2014 op 82-jarige leeftijd. Manuel en Eladina waren toen 54 jaar gelukkig getrouwd maar waren al 64 jaar samen. Alzheimer zorgde er in de laatste jaren voor dat Eladina langzaam haar herinneringen verloor, een moeilijke tijd voor Manuel, zijn overleden vrouw en hun dochter Lola.

Sinds het overlijden is er niets wat Manuel gestopt heeft om niet naar het graf van zijn Eladina te gaan. Regen, wind, sneeuw, ijs … het maakt niet uit, elke dag zit Manuel een half uur bij zijn vrouw. Manuel woont nog steeds zelfstandig en wordt begeleid door hun dochter Lola die dus ook elke dag naar het graf van haar moeder gaat. Zij ziet dit als een dagelijkse taak, net zoals schoonmaken en koken.

Eenmaal ter plaatse worden eerst de bloemen vervangen want Eladina heeft elke dag verse bloemen bij haar laatste rustplaats nodig, aldus Manuel. Daarna zit Manuel een half uur op zijn plastic klapstoel bij zijn Eladina en denkt hij terug aan de mooie jaren die ze samen hadden. Manuel zegt dat zo lang als hij leeft, hij elke dag zal blijven komen en als hij overlijdt hij voor eeuwig bij zijn overleden vrouw zal zijn. ¡Eso es amor!

Ga naar de inhoud