Spaanse kerstlekkernij turrón met donut of appeltaartsmaak of is dat geen turrón meer?

Spaanse kerstlekkernij turrón met donut of appeltaartsmaak of is dat geen turrón meer?
Beeld: Vicens.com / web

Spaanse kerstlekkernij turrón met donut of appeltaartsmaak of is dat geen turrón meer?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Turrón is Spanje’s kerstlekkernij bij uitstek en er is geen huishouden dat geen turrón op tafel heeft staan deze feestdagen. Of je nu van de harde of zachte turrón houdt, of je nu van de traditionele of meer experimentele smaak houdt, de turrón gaat er altijd in. Maar elk jaar komen er nieuwe smaken op de markt en dit jaar zullen de appeltaart, cheesecake of donuts maken zeker een succes worden. Maar zijn dat wel turrones?

Turrón is de bekendste kerstlekkernij in Spanje. Als je rond de kersttijd wel eens in Spanje bent geweest of daar woont kom je er namelijk niet omheen. Simpel gezien kan men zeggen dat er van deze variant van de Spaanse nougat twee versies zijn, te weten de harde versie en de zachte versie. Deze zijn dan in allerlei vormen, maten en smaken te vinden maar in principe komen ze op hetzelfde neer, ze bestaan uit amandelen. 

Maar zoals elk jaar komen turrón-specialisten ook dit jaar weer met nieuwe smaken zoals turrón met chips, foie gras, pindakaas of brood met tomaat smaak. Dit jaar wordt ook de turrón met appeltaart, cheesecake, donut en mojito smaak gemaakt, ideaal als je van deze lekkernijen én turrón houdt natuurlijk.

Maar de vraag is of dit nog wel turrón genoemd kan en mag worden. In de bakermat van de turrones, de stad Jijona in de provincie Alicante, is men niet blij met al deze commerciële smaken want in hun ogen heeft turrón enkele basisingrediënten en als men daar van afwijkt is het geen turrón meer.

Zelfs het officiële Spaanse woordenboek van de Real Academia Española (RAE) zegt het volgende over turrón: “dulce, por lo general en forma de tableta, hecho de almendras, piñones, avellanas o nueces, tostado todo y mezclado con miel y azúcar” ofwel “zoetigheid is, meestal in tabletvorm, gemaakt van amandelen, pijnboompitten, hazelnoten of walnoten, allemaal geroosterd en gemengd met honing en suiker”.

Volgens deze RAE-definitie mogen veel tabletten die in de winkels als turrón worden verkocht dat niet zijn omdat enkele basisingrediënten ontbreken. Deze nieuwe versies van de turrón zouden meer pralines genoemd moeten worden wat chocolade- en amandel- of hazelnootcrème is, maar dat verkoopt veel minder goed met de kerst in Spanje.

Ga naar de inhoud