Bekijk video’s van Eugenio Monesma: beschermengel van oude Spaanse tradities

Bekijk video’s van Eugenio Monesma: beschermengel van oude Spaanse tradities
beeld: YouTube
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie van Spanje houdt weet dat het land een rijke artisanale kennis heeft opgebouwd. De geografische verscheidenheid en de nauwe band met het platteland hebben doorheen de eeuwen een schat aan inzichten geproduceerd. Eugenio Monesma Moliner trekt al jaren met zijn camera door het land om zo veel mogelijk daarvan in beeld te brengen. Na meer dan 40 jaar voor de Spaanse tv documentaires te hebben gemaakt, staan meer dan 300 video’s van oude ambachten nu online bij YouTube. Onderaan dit artikel zijn enkele voorbeelden te zien.

Van bomen vellen, leidaken bouwen, natuurlijk touw maken tot ijzer smeden: Eugenio Monesma houdt zich al een paar decennia lang bezig met het documenteren van de kennis over het traditionele Spaanse handwerk. Het gros daarvan is te bekijken op zijn YouTube kanaal dat meer dan een 751.000 volgers heeft en meer dan 300 van zijn korte documentaires bundelt die al miljoenen keren bekeken zijn.

In totaal heeft Monesma meer dan 2.800 korte en lange documentaires gemaakt over traditionele feesten, verloren beroepen, muziekinstrumenten of zelfs oude recepten. Zijn oeuvre is van onschatbare waarde voor het Spaanse culturele geheugen, zeker nu de modernisering in snel tempo heel wat traditionele kennis laat verloren gaan.

Wie Spaans spreekt en geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Iberische schiereiland, vindt in de films van Monesma waarschijnlijk uren kijkplezier. Heel vaak zijn het ouderen die een centrale rol spelen en met de wonderbaarlijke kunde van de handwerkers de oude Spaanse beroepen beheersen. Monesma brengt hen voor de camera en laat hen zelf vertellen hoe hun kunst in elkaar zit, zodat het lijkt alsof je er zelf gewoon bij staat. 

De door Eugenio op YouTube geplaatste video’s zijn uiteraard in het Spaans maar op YouTube kun je de ondertiteling aanzetten en Engels of Duits of een andere taal kiezen (helaas geen Nederlands).