Search
menu
Search

Een van de laatste levende kanonskogels van Europa komt uit Spanje

Een van de laatste levende kanonskogels van Europa komt uit Spanje
Beeld: Circus Coliseo / facebook

Een van de laatste levende kanonskogels van Europa komt uit Spanje

Veel circussen zijn er jammer genoeg niet meer. De gloriedagen zijn dan misschien voorbij, maar een aantal gezelschappen houden stand en blijven mensen al reizend verwonderen. Kevin de la Torre is één van de laatste vier levende kanonskogels van Europa en doet zijn vak met passie.

“Het circus is mijn leven”, vertelt Kevin de La Torre. “Het is een leven zoals dat van iedereen, met dat verschil dat ik steeds onderweg ben en elke week op een andere plek beland”. Kevin is 28 jaar en werd geboren in Almería. Net als hen zaten zijn ouders bij het circus. 30 jaar lang stonden ze aan het hoofd van circus Coliseo. Vandaag is het Kevin die er de plak zwaait. De blauw-witte tent biedt plaats aan 1.200 toeschouwers.

De act van Kevin is legendarisch. Verkleed in een pak dat net als de Amerikaanse vlag sterren en strepen heeft, kruipt hij in het 8 meter lange kanon. Kevin schiet uit het kanon en vliegt 25 meter ver. “Het is onbeschrijflijk”, vertelt de man zelf. “Je raakt het nooit moe, die adrenaline”. Kevin vliegt aan een snelheid van tot wel 80 kilometer per uur.

Kevin ontdekte de passie toen hij door Amerika reisde met het circus en de levende kanonskogel Lewis Taylor ontmoette. Taylor leerde hem het vak en liet hem uiteindelijk ook het kanon over. Dat kanon wordt trouwens al sinds 1954 gebruikt. En de act is wel degelijk niet zonder risico. Kevin moet goed in het net belanden, krijgt de nodige schokken te verduren en viel zelfs al een keertje door dat net.

In het circus Coliseo werken momenteel 53 personen. Coliseo is een ‘traditioneel’ circus, vooral gebaseerd op gymnastiek en de kunst van de artiesten zelf.

Ga naar de inhoud