Search
menu
Search

Grote verschillen in tarieven voor de APK-keuring in Spaanse regio’s

Grote verschillen in tarieven voor de APK-keuring in Spaanse regio’s
Beeld: AECA-ITV

Grote verschillen in tarieven voor de APK-keuring in Spaanse regio’s

Spanje is een groot land onderverdeeld in 17 autonome regio’s waar men niet alleen een eigen overheid heeft, maar ook andere regels en wetten. Deze hebben ook effect op de verplichte periodieke keuring voor gemotoriseerde voertuigen ofwel de ITV te vergelijken met de Nederlandse APK en de Belgische automobielinspectie en de daarbij horende tarieven.

Er zijn in Spanje verschillende tarieven voor auto’s die op benzine en op diesel rijden en andere tarieven voor motors en scooters. Maar die tarieven zijn niet overal in Spanje gelijk, want deze worden bepaald door de autonome regio regeringen. De Spaanse Vereniging van Consumenten FACUA heeft al vaker geklaagd over deze verschillen, die kunnen oplopen tot 252% voor benzinemodellen en zelfs 348% voor dieselmodellen.

De gemiddelde prijs van de ITV in de zeventien autonome regio’s is momenteel 35,23 euro voor personenauto’s op benzine (2,7% meer dan in 2022) en 42,76 euro voor auto’s die zijn uitgerust met een dieselmotor (2,2% meer dan in 2022).

Tarieven benzine

De regio Madrid heeft de duurste APK voor benzineauto’s. De gemiddelde prijs is 51,44 euro.  Baskenland en Ceuta volgen op de tweede en derde plaats, met respectievelijk 50,91 euro en 50,14 euro. De goedkoopste APK’s zijn te vinden in Extremadura. De keuringsstations van de regionale overheid rekenen daar slechts 14,63 euro en de private keuringsstations 18,58 euro. Mallorca staat op de tweede plaats met 17,01 euro, gevolgd door Andalusië met 26,19 euro en Murcia met 22,30 euro.

Tarieven diesel

De regio Madrid heeft de duurste APK voor dieselauto’s. De gemiddelde prijs is 65,51 euro. Ceuta en Cantabrië volgen op de tweede en derde plaats, met respectievelijk 59,48 euro en 53,24 euro. De goedkoopste APK’s zijn ook hier te vinden in Extremadura. De keuringsstations van de regionale overheid rekenen 14,63 euro en de private keuringsstations 18,58 euro. Mallorca staat op de tweede plaats met 30,92 euro, gevolgd door Andalusië met 30,79 euro en Murcia met 30,90 euro.

Tarieven motoren

De APK van een motorfiets is gemiddeld 21,50 euro in Spanje. De regio Madrid heeft de duurste APK, met een gemiddelde prijs van 46,50 euro. Mallorca heeft de goedkoopste APK, met een prijs van 10,21 euro.

Wat is de ITV in Spanje?

De APK-autokeuring (NL) of automobielinspectie (BE) heeft in Spanje de naam ‘Inspección Técnica de Vehículos’ met als afkorting ITV (ook vaak aangegeven als Iteuve). Deze keuring geldt voor zo’n beetje alles wat op de weg rijdt: scooters, motors, personenwagens, bestelbussen, campers, caravans, aanhangwagens, vrachtwagens, bussen etc.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke 2 jaar en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar.

Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige busjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.

Ga naar de inhoud