Storm Ciarán in Spanje met windvlagen van 150 km/uur en sneeuw

Storm Ciarán in Spanje met windvlagen van 150 km/uur en sneeuw
Beeld: via canva.com

Storm Ciarán in Spanje met windvlagen van 150 km/uur en sneeuw

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Delen van Europa, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en ook België en Nederland, hebben te maken met de gevolgen van de storm Ciarán, die ook in Spanje voor veel problemen zorgt. Vooral het noordwesten en noorden van Spanje hebben met het slechte weer te maken, maar voorlopig blijven grote problemen zoals in Frankrijk en het VK uit. Wel zijn er in Galicië windvlagen van 150 km/uur en golven van acht meter hoog geregistreerd.

Storm Ciarán, die op Halloween en Allerheiligen vooral voor overlast zorgde in het noorden van Spanje, heeft zich nu over het hele Spaanse vasteland verspreid. De Spaanse weerdienst Aemet heeft het fenomeen als “van hoge impact” bestempeld, en waarschuwt voor windstoten tot 150 km/uur en overstromingen. Verder heeft de Spaanse weerdienst code rood gegeven voor de kust van Galicië en code oranje op meerdere plaatsen in Spanje, waaronder ook de Middellandse Zeekust waar een wilde zee met hoge golven verwacht wordt. De storm zal ook de Balearen bereiken, maar de Canarische Eilanden sparen.

Vanaf donderdag zullen er bewolkte hemel, regen, sneeuw in de bergen, windstoten tot 110 km/uur, een daling van de minimumtemperaturen en zelfs storm op zee zijn. De storm zal vooral hard toestaan in het noordwesten van Spanje, zoals in Galicië, andere noordelijke gebieden en de Pyreneeën van Aragón en Catalonië. In het zuiden, het Middellandse Zeegebied en de Canarische Eilanden zal het effect van de storm kleiner zijn. Het zuidoosten van het Spaanse vasteland heeft helemaal niets te maken met de gevolgen van deze storm.

De wind zal de grootste overlast veroorzaken. Het zal vanuit het noordwesten in Galicië het land binnendringen met windstoten van meer dan 70 km/uur in grote delen van het land. In het noorden, het binnenland van het vasteland en de Balearen kunnen de windstoten tot 90 km/uur bereiken. In hoge delen en in delen van de Cantabrische kust en gebieden in het oosten en zuidoosten kunnen de windstoten zelfs 100 km/u overschrijden. Op woensdag zijn in Galicië al windstoten geregistreerd van 150 km/uur.

De windstoten zullen niet alleen overlast veroorzaken door schade aan gebouwen en bomen, maar ook door de regenval die het met zich meebrengt. In Galicië kunnen er buien vallen met tot 40 liter per vierkante meter in één uur. Deze buien kunnen ook voorkomen in andere delen van Spanje, zoals de provincies Huesca, Jaén, León, Guipúzcoa en Lleida.

De storm Ciarán zal op donderdag ook voor overlast zorgen op zee. Aan de kust van Galicië en het Cantabrisch gebied kunnen golven van meer dan acht meter hoog ontstaan. In het Middellandse Zeegebied, tussen de Balearen, Catalonië, de Valencia regio, Murcia, Ceuta en Melilla, kunnen golven van vijf meter hoog ontstaan.

De komst van een koude luchtmassa zal de temperaturen in Spanje doen dalen. De sneeuwgrens zal dalen tot tussen de 1.200 en 2.000 meter. Dit betekent dat er in sommige bergketens de eerste echte sneeuwval kan worden verwacht.

De minimumtemperaturen zullen dalen in het noordwesten van Spanje, met 7 graden in delen van Castilië en León en 9 graden in Galicië. In de Pyreneeën zullen er vriestemperaturen worden geregistreerd. De maximumtemperaturen zullen niet veel veranderen, met de hoogste temperaturen in Valencia met 25 graden en in Murcia en Sevilla met 23 graden. 

De Aemet heeft ook aangekondigd dat de komende dagen Spanje onder invloed zal blijven van opeenvolgende Atlantische depressies met hun bijbehorende fronten. De invloed van Ciarán zal op vrijdag aanhouden, waardoor een instabiele atmosfeer en buien ontstaan, maar meer verspreid en minder intens dan woensdag en donderdag. Deze zullen een groot deel van het vasteland en de Balearen treffen, en kunnen lokaal hevig zijn met onweer en hagel in het noorden, vooral aan de Cantabrische kust.

Ga naar de inhoud