skip to Main Content
Het hoe en wat van de “tiny houses” in Spanje

Het hoe en wat van de “tiny houses” in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje gaat het proces langzamer dan in het noorden van Europa maar ook de Spanjaarden gaan steeds meer voor de “tiny houses” ofwel in het Spaans “mini casas”. Het fenomeen van woonruimtes van minder dan 40 m2 is ook in Spanje geland en net zoals in andere Europese landen is de regelgeving rondom de bouw van deze kleine woningen verwarrend en in de meeste gevallen niet aanwezig waardoor het succes van de kleine huisjes voorlopig achterwege blijft.

De “mini casas” ofwel “tiny houses” worden door steeds meer Spanjaarden of in Spanje wonende buitenlanders omarmd en er komen bij die paar gespecialiseerde bedrijven die er zijn in Spanje steeds meer vragen voor ontwerpen binnen. Mede vanwege de lagere constructie- en aanschafprijzen, lagere onderhoudskosten en minder energieverbruik lijkt het veel Spanjaarden wel wat om een tiny house te hebben. Maar net zoals in andere Europese landen is de regelgeving wat betreft de bouw van een mini casa verwarrend, als er al regels bestaan.

Tweede residentie

In Spanje worden bijna alle mini casas gebruikt als tweede residentie voor de weekenden en vakanties waarbij deze vaak in een landelijke omgeving of nabij de kust gelegen zijn. Volgens architect Daniel Corbí van het bedrijf Microcasas zit het in de Spaanse cultuur verweven om aan grote huizen of appartementen te denken maar als verwent liefhebber van de Japanse tiny houses meent hij dat men helemaal niet zoveel ruimte nodig heeft om goed, gezond en beter te leven. Dit jaar heeft zijn bedrijf vier mini casas gebouwd maar voor volgend jaar staan er nu al meer eenheden gepland.

Er zijn tiny houses met of zonder wielen, modulaire huizen, verplaatsbare huizen, lichte huizen en super ecologische mini casas te vinden bij verschillende bedrijven in Spanje zoals Microcasas, Modulab en Ábaton Arquitectura.

De regelgeving is net zoals in andere Europese landen verwarrend te noemen en het ontbreekt aan duidelijke richtlijnen en eisen wat betreft tiny houses. In de meeste gevallen is het wel of niet toestaan van de bouw van een mini casa de verantwoordelijkheid van de gemeente waar men het huis wil plaatsen.

Roerend of onroerend goed

Volgens het Spaanse burgerlijk wetboek (código penal articulo 334 y 335) wordt iets als “mueble” ofwel roerend omschreven als het verplaatsbaar/transportabel is en iets als “inmueble” ofwel onroerend als het niet te verplaatsen is en dus vast zit aan de grond. In veel gevallen zijn mini casas te verplaatsen en zitten ze minimaal vast aan de grond (vaak met een kleine fundering die gedemonteerd kan worden) dus rijst de vraag, is het een “mueble” of “inmueble”, iets wat de gemeente vaak dient te bepalen bij goedkeuring van de bouw van een tiny house.

In Spanje wordt in de meeste gevallen gekozen voor mini casas die “mueble” ofwel roerend zijn zodat deze gemakkelijk verplaatst kunnen worden en de regelgeving, vergunningen en de administratieve procedures in principe eenvoudiger zijn. Veel Spaanse tiny house bouwers hebben zelf grond maar als een klein huisje ook roerend is en verplaatst kan worden, kan ook gekozen worden voor de huur van een stuk land wat vaak vele malen goedkoper is.

Project- en werkvergunning

Op de vraag of potentiële tiny house eigenaren een project- en bouwvergunning nodig hebben kan bevestigend geantwoord worden. Volgens de Ley de Ordenación de la Edificación (L.O.E) wordt elke constructie op stedelijk (urbano) of rustiek (rústico) land beschouwd als permanent en dus is een bouwvergunning (licencia de obras municipal) nodig. In de meeste gevallen van de bouw van een tiny house dient men deze bouwvergunning dus aan te vragen bij de gemeente waarbij men de leges (tasas) dient te betalen en alle bouw- en technische documenten dient te overhandigen om zo een vergunning te kunnen krijgen. In het geval van een kleine bouw (zoals extra aanbouw) wordt dat licencia de obra menor genoemd en in het geval van een uitgebreidere mini casa heeft dat de naam licencia de obra mayor.

Gemeente

Zoals hierboven al te lezen is worden alle regels en eisen op gemeentelijk of regionaal niveau geregeld en verschillen deze dus ook weer overal in Spanje. Dat maakt het redelijk onoverzichtelijk om te achterhalen wat de regels zijn voor de bouw van een tiny house maar met enig speurwerk en het gebruikmaken van specialisten op dit gebied moet alles duidelijker kunnen worden.

In de meeste gevallen worden in Spanje de mini casas gebruikt als tweede residentie ofwel vakantiewoning, vaak ook omdat de regels in sommige gemeenten permanent wonen in ruimtes kleiner dan bepaalde vierkante meters niet toestaan. Zoals in Madrid waar men als permanente woonruimte minimaal 25 m2 dient te zijn terwijl dat bij veel andere gemeentes minimaal 36 m2 is. Als een tiny house dus een kleinere oppervlakte heeft dan 36 m2 mag deze op veel plaatsen niet dienen als permanente woning. Daarom zijn er veel bedrijven in Spanje die alleen tiny houses fabriceren van minstens 40 m2, al zijn er ook modellen tussen de 18 en 45 m2 die dus dienst mogen doen als tweede residentie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Een Italiaanse architect zou microhuizen aanbieden tussen
  40 en 84m2 voor 28000 tot 62000 euro, keuken, sanitair en
  elektrische installaties inbegrepen. Op 6 uur staat het huis in
  elkaar. Tussen tijdstip van bestelling en constructie slechts
  60 dagen. Volwaardige knusse woning!

 2. Die hoeven misschien niet eens gebouwd te worden.
  Op een stukje grond, mits toegestaan, mag je een caravan, chalet of cabana plaatsen, genoeg bedrijven die dit verkopen.
  En veel woningen, studios ( wel bestaande ) zijn al ” tiny “, 30/35/40/45 m2.
  Ken woningen van 40/45 m2 waar zelfs 2 slpkmrs, keuken, zitkamer, badkamer + terras aanwezig zijn, waar 6 man kan slapen.

 3. Het lijkt me een leuke initiatief wat nader uitgewerkt zal moeten worden voor wat betreft een eensluidend oordeel van de overheid
  qua vergunningen.Ik vind de getoonde modellen erg leuk.

 4. Ik heb er al eens eerder naar gekeken, maar niet gevonden. Goed om te zien dat het ook in Spanje “geland” is. Kan natuurlijk een goed alternatief zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken