skip to Main Content
Langere zomers, meer hittegolven, zeepeil omhoog en meer bosbranden in Spanje
123rf

Langere zomers, meer hittegolven, zeepeil omhoog en meer bosbranden in Spanje

MADRID – Terwijl men in Madrid tijdens de klimaattop vergadert over de toekomst van deze planeet weet men wat er vanwege de klimaatverandering gaat gebeuren in Spanje, sterker nog, wat al gebeurt. Zo zijn de zomers langer geworden, zijn er meer hittegolven, is het niveau van de zee aan het stijgen en is er meer verontreiniging.

Spanje is een van de landen waar de impact van de opwarming van de aarde groter zal zijn dan in andere landen vanwege de uitgebreide kustlijn van meer dan 10.000 km, de geografische ligging en de milieukenmerken. Het geplande scenario is verwoestend met overstromingen, droogte, woestijnvorming, natuur- en bosbranden, diersoorten die uitsterven etc.

Het Middellandse Zeegebied waar een groot deel van Spanje aan ligt is zeer gevoelig omdat juist daar de temperatuur 20% sneller stijgt dan het wereldgemiddelde. sinds de pre-industriële tijd is deze temperatuur met 1,5 graden gestegen terwijl men voorspelt dat dit in het jaar 2040 tenminste 2,2 graden zal zijn en in het jaar 2100 tenminste 3,8 graden. 

Volgens een recente studie leven meer dan 200.000 mensen in overstromingsgebieden terwijl dat in het jaar 2100 minstens 350.000 mensen zullen zijn. De meest kwetsbare gebieden zijn Doñana, Huelva, Cádiz en de Ebro-delta. Spanje zal te maken krijgen met de gevolgen van overstromingen als gevolg van de stijging van het niveau van de zeeën.

Een ander onderzoek laat zien dat de meest kwetsbare gebieden de provincies Barcelona, Tarragona, Valencia, Alicante en Málaga zijn waar als gevolg van de klimaatverandering over 10 jaar steeds meer overstromingen zullen plaatsvinden.

De droogte en het gebrek aan regenval zijn andere problemen waar Spanje mee te maken krijgt in de nabije toekomst. Daardoor kan 75% van het Spaanse grondgebied woestijnvorming ondergaan in de toekomst terwijl 20% op dit moment daar al onder lijdt. Vanwege het gebrek aan neerslag zal er minder watervoorraad zijn waarbij dit tot 2040 tussen de 3% en 7% zal verminderen.

Het ontbreken van regen heeft ook gevolgen voor de natuur met in de toekomst steeds meer bosbranden die zullen plaatsvinden. Spanje is op Portugal na het tweede land in het Middellandse Zeegebied met elk jaar meer bosbranden, met gemiddeld ongeveer 100.000 hectare verbrand.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. Er zal ontegenzeggelijk een écht probleem zijn wat het klimaat betreft.
  Dat blijven ontkennen is dom en kortzichtig. Ook de enorm domme complot theorieën die hier voorbij komen zijn ronduit lachwekkend.
  Maar, dat een blaag als die Greta Thunberg ons allemaal even de maat komt nemen is net zo belachelijk en lachwekkend.
  Ik ben van mening dat er echt wel iets moet gebeuren maar zo enorm overdreven als men er nu mee omgaat is ook totale paniek om niks.
  Er zijn door alle tijden heen enorme klimaat schommelingen geweest, en er is tot op heden nog geen onomstotelijk bewijs voor alle doemscenario’s.
  Waar wél bewijs voor is, is dat de mensheid bizarre hoeveelheden plastic produceert wat onder andere in de wereld zeeën terecht komt en daar enorme hoeveelheden leven uitroeit.
  Ook is er onomstotelijk bewijs dat er enorme hoeveelheden fossiele brandstof de atmosfeer in gejaagd wordt. Hetzelfde geldt voor ontbossing ten behoeve van de landbouw in o.a. het amazone gebied en Indonesië.
  Ook de enorme toename van de mensheid is onrustbarend, en door het (gelukkig) uitblijven van grote wereldwijde oorlogen en conflicten met miljoenen doden tot gevolg zal de natuur nu zelf met maatregelen komen. Zoals wereldwijde rampen, als tsunami’s en aardbevingen. Het wachten is nu nog op een super vulkaan uitbarsting in bijvoorbeeld het Yelowstone park in de VS.
  Als deze uitbarsting plaats gaat vinden is het volgens wetenschappers vergelijkbaar met 250 x Hiroshima en zal 5x de oppervlakte van Nederland volledig van de kaart vagen.
  Zo zal moedertje natuur de overbevolking op lossen. En, dit is géén doemdenken maar vaststaande feiten. Het is alleen maar een kwestie van wanneer.
  Slaap lekker allemaal.,
  Zo kunnen we best

 2. Welk groot probleem was er voor de klimaat gekte? Ik meen dat het een immigranten probleem was. Mijn mening, afleiding van het echte probleem. En idd in Spanje een klimaattop houden terwijl overal volop gestookt wordt. Afgelopen zaterdag stond de hele vallei vol met rook en dwarrelde de Pfas vollop. 1 maal in de week ruim ik het plastic voor mijn huis op in Beniarbeig, zouden we allemaal moeten doen. Heel misschien dat de Spanjaard, na 20 jaar ook in gaat zien dat het beter is voor het milieu.

 3. Door de eeuwen heen zijn er al altijd klimaatveranderingen geweest. De invloed van de mens zijn daarop onbeduidend. Die klimaat conferences zijn een betaalde vakantie voor de deelnemers. Met als resultaat 0,00. De invloed op het milieu is des te groter, en daar is wel wat aan te doen! Maar over de oorzaak wordt alleen in China wat aan gedaan. De oorzaak van alle milieugeraleerde problemen heeft maar één oorzaak, nl. de enorme aangroei van de (wereld) bevolking.
  Maar zolang de politici die groei misbruiken om problemen voor zicht uit te schuiven, in plaats van ze op te lossen komen we nergens. Dit is de politiek ‘van mijn tijd zal het nog wel duren’, en intussen maak ik mijn zakken vol!

  1. Eens met Anoniem voor wat betreft de overbevolking. Overbevolking is de eerste en enige oorzaak van een heleboel mondiale problemen, zoals klimaat, vervuiling, overbevissing, ontbossing, voedsel- en watertekorten en ga zo maar door. En het staat NERGENS bovenaan de politieke agenda’s. ONBEGRIJPELIJK.

   1. Zeer begrijpelijk. Er zijn maar 2 continenten verantwoordelijk hiervoor: Azië en Afrika. Dat zal daar leuk ontvangen worden, als wij als westerlingen even aankomen met de boodschap:” jongens, alles goed en wel, maar minder kinderen graag, en een beetje snel”.

 4. Er valt helemaal niets te verwachten van regeringen die niet te vertrouwen zijn. En daar zijn er teveel van . Geld en Macht daar gaat het over de boom met de rotte appels wereldwijd.!!! De wereld waar gezond verstand heerst heeft geen politiek nodig..! Er moet gewerkt worden collectief met een solide samenwerking. Geen niet werkende profiteurs met maatpakken en mantelpakjes. Daar ligt het probleem al jaren en jaren.!!

  1. Waar blijven de zout / zoet water projecten . Zeewater in overvloed zou ik zo zeggen.! Mogelijkheden zat en in bereik alleen dat wordt tegengehouden door de olie boeren en de bekende zakkenvullers. De parasieten .! De bloed vlooien in menselijke vormen.

   1. Dan ben je in 1 klap van heel veel problemen af. Irrigatie , zoet water transporten , droogte aanpakken , delta projecten , schoon drinkwater , nieuw land en veel groener aanzicht. De lijst van voordelen is lang en veelzijdig.

    1. Net als in Nederland. Angst en nog meer angst. Dat verkoopt goed en laat zich vertalen in nog meer belastingen. Jammer genoeg worden alle redelijke tegen argumenten in de kiem gesmoord. De jeugd van nu zal over 30 jaar wel inzien dat het allemaal niet zo een vaart loopt. De rampen zijn niet anders dan vroeger. In aantallen zijn er alleen meer mensen die worden getroffen en daardoor lijkt het erger. De halve mensheid woont in aardbevingsgevoelige gebieden dan wel op of rond vulkanen. Wanneer daar het noodlot zich voltrekt weet niemand. Statistisch staat het vast. Dat ligt vast ook aan het klimaat!

 5. Oh ja, nog iets. Die klimaat charlatans die al die leugens verspreiden zullen ook allang niet meer bestaan als de hele wereld erachter zal komen dat het allemaal onzin was. Ze hebben het namelijk altijd over: over 30 of 50 jaar. Slim hè?

  het is het grootste bedrog ooit.

 6. Ja, zeeniveau gaat enorm stijgen hoor!

  Maar banken verlenen je gewoon nog een hypotheek voor je droomhuisje op een paar meter van het strand af. Maw: Als ze er zelf in zouden geloven dan zou je geen cent meer krijgen voor zo een woning! En dan zou de Europese kustlijn nu een enorme bouwput zijn.

  Mensen die dit geloven zijn echt zo dom hè!!!!!!

 7. spanje zou zich moeten schamen ze organiseren een klimaat top terwijl één van de landen is waar overal maar ook overal vol met plastic ligt en een heel jaar door mag gestookt worden tot zelfs plastic en autobanden alles wat brand gaat erop volgens mij zijn er families die een heel jaar huisvuil opsparen schandalig

 8. Meer bosbranden is niet noodzakelijk. Bij de eerste die ik hier meemaakte was de brand aan de zuidwestkant van de A23. Aan de andere wegzijde is een aluminium fabriek met prachtig onderhouden tuinen die te nat waren om te kunnen branden. Ineens vloog het taludje tussen weg en fabriek in de fik en verplaatste de brand zich tot de fabriek voorbij en ging daar ook weer een groot stuk natuur verloren. Als de wegbeheerder zulke taludjes kaal houdt dan voorkomen zij dat bosranden zich razend snel via zulke taludjes kunnen verplaatsen. Dat geldt niet alleen voor Spanje.

 9. Iemand die nu geen geloof hecht aan studies van “echte” wetenschappers die het klimaat sinds 10-tallen jaren bestuderen, zijn struisvogels die hun kop in het zand steken.

  1. En wie zijn dan uw echte wetenschappers? Zijn dit de linkse doemdenkers die aangaven dat de zeespiegel in een paar jaar 2 meter zou stijgen of zijn dat de realisten die aangeven dat er daarna weer een ijstijd aan komt. Sinds Al Gore dit heeft aangegeven is de zeespiegel in 20 jaar 1,2 cm gestegen en is de zuidpool nog zo groot geweest t.a.v. de ijs aangroei. Dus zegt u maar wie er gelijk heeft….

 10. “sinds de pre-industriële tijd is deze temperatuur . . . . . “. Subtiel, deze verwijzing naar het vermoeden dat de klimaat-wending ‘man-made’ zou kunnen zijn. Geen enkel doorslag gevend bewijs is daarvoor echter ooit aangedragen. Temperatuurschommelingen op deze aardkloot (zoals wij die nu ervaren) zijn een natuurlijk verschijnsel maar de Linkse kerk grijpt dit met hun traditionele weg-met-ons-mentalitijd maar al te vaak aan om mensen een schuld-complex aan te praten. Mocht U zo een iemand tegenkomen, draai het gesprek in de richting van de ‘zure-regen’, ‘ozon-gaten’ of andere gefantaseerde ‘man-made’ drama’s en schenk uzelf een smakelijk wijntje in.

  1. Correct verwoord Peter ,het kan niet beter verwoord worden ,en nu zitten ze met 29.000 in Madrid om er wat aan te doen ………plotseling dan wakker geschoten bende hypocrieten ?

   1. Je zou nooit meer reageren, reageer dan ook niet meer.
    Grote bek maar wel struisvogel politiek bedrijven.
    Blijf van deze site weg alsjeblieft.

 11. Tot zover het klimaat geneuzel van mijn naamgenoot .
  Als ik de onofficiële gegevens van het klimaat wil aanschouwen bekijk ik wel in op Nederlandse pagina’s die gesubsidieerd worden door Den Haag.

 12. Laatst een docu gekeken waar een boer langskwam uit een krimpingsgebied die ieder jaar 2x al het nu ongebruikt land omploegt vanwege subsidies van de EU. Verder blijft het land onaangetast. De mensen zijn vertrokken dus krijgt de natuur een beetje ademruimte zou je zeggen… het tegendeel is waar. Een enorm goed voorbeeld van onnodige verdroging door een mislukt beleid. En dit is één van de vele stommiteiten die door ze op te lossen zoveel klimaatwinst zou bereiken… Ik offer me graag op hoor om boompjes te planten, moet het wel zin hebben.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken