Langere zomers, meer hittegolven, zeepeil omhoog en meer bosbranden in Spanje

Langere zomers, meer hittegolven, zeepeil omhoog en meer bosbranden in Spanje
Beeld: 123rf

Langere zomers, meer hittegolven, zeepeil omhoog en meer bosbranden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl men in Madrid tijdens de klimaattop vergadert over de toekomst van deze planeet weet men wat er vanwege de klimaatverandering gaat gebeuren in Spanje, sterker nog, wat al gebeurt. Zo zijn de zomers langer geworden, zijn er meer hittegolven, is het niveau van de zee aan het stijgen en is er meer verontreiniging.

Spanje is een van de landen waar de impact van de opwarming van de aarde groter zal zijn dan in andere landen vanwege de uitgebreide kustlijn van meer dan 10.000 km, de geografische ligging en de milieukenmerken. Het geplande scenario is verwoestend met overstromingen, droogte, woestijnvorming, natuur- en bosbranden, diersoorten die uitsterven etc.

Het Middellandse Zeegebied waar een groot deel van Spanje aan ligt is zeer gevoelig omdat juist daar de temperatuur 20% sneller stijgt dan het wereldgemiddelde. sinds de pre-industriële tijd is deze temperatuur met 1,5 graden gestegen terwijl men voorspelt dat dit in het jaar 2040 tenminste 2,2 graden zal zijn en in het jaar 2100 tenminste 3,8 graden. 

Volgens een recente studie leven meer dan 200.000 mensen in overstromingsgebieden terwijl dat in het jaar 2100 minstens 350.000 mensen zullen zijn. De meest kwetsbare gebieden zijn Doñana, Huelva, Cádiz en de Ebro-delta. Spanje zal te maken krijgen met de gevolgen van overstromingen als gevolg van de stijging van het niveau van de zeeën.

Een ander onderzoek laat zien dat de meest kwetsbare gebieden de provincies Barcelona, Tarragona, Valencia, Alicante en Málaga zijn waar als gevolg van de klimaatverandering over 10 jaar steeds meer overstromingen zullen plaatsvinden.

De droogte en het gebrek aan regenval zijn andere problemen waar Spanje mee te maken krijgt in de nabije toekomst. Daardoor kan 75% van het Spaanse grondgebied woestijnvorming ondergaan in de toekomst terwijl 20% op dit moment daar al onder lijdt. Vanwege het gebrek aan neerslag zal er minder watervoorraad zijn waarbij dit tot 2040 tussen de 3% en 7% zal verminderen.

Het ontbreken van regen heeft ook gevolgen voor de natuur met in de toekomst steeds meer bosbranden die zullen plaatsvinden. Spanje is op Portugal na het tweede land in het Middellandse Zeegebied met elk jaar meer bosbranden, met gemiddeld ongeveer 100.000 hectare verbrand.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.