Nederlanders en Belgen die in 2019 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd

Nederlanders en Belgen die in 2019 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd
Beeld: 123rf

Nederlanders en Belgen die in 2019 de Spaanse nationaliteit hebben aangevraagd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als een Nederlander of Belg in Spanje gaat wonen hoeft hij/zij niet van nationaliteit te veranderen en is het zonder problemen mogelijk om met de eigen nationaliteit te leven, wonen en werken in Spanje. Maar er zijn altijd mensen die compleet willen immigreren in Spanje en de Spaanse nationaliteit aanvragen.

Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft de cijfers bekend gemaakt van het aantal buitenlanders dat in 2019 de Spaanse nationaliteit aanvragen en heeft gekregen. Nu zou men verwachten dat Nederland en België niet op die lijst voorkomen maar als we kijken naar de gegevens dan zijn er toch inwoners van Nederland en België die alles achter zich hebben gelaten en hebben gekozen voor een Spaanse nationaliteit.

Aantal Nederlanders en Belgen

Uit de cijfers over 2019 die HIER te vinden zijn kunnen we opmaken dat er vorig jaar 24 personen met de Belgische en 20 personen met de Nederlandse nationaliteit deze ingeruild hebben voor de Spaanse nationaliteit. 

Het gaat om 15 Belgische en 10 Nederlandse mannen en 9 Belgische en 10 Nederlandse vrouwen, aldus de informatie van het Instituto Nacional de Estadística (INE).

LEESTIP: Hoe krijg je een Spaanse nationaliteit

Regio’s

Als we verder kijken naar de autonome regio’s dan zien we het volgende: In Andalusië hebben 3 Belgen en 9 Nederlanders de Spaanse nationaliteit gekregen; in Asturië 1 Nederlander; op de Balearen eilanden 2 Nederlanders; Op de Canarische Eilanden 2 Belgen en 1 Nederlander; in Catalonië 8 Belgen en 2 Nederlanders; in de Valencia regio 5 Belgen en 2 Nederlanders; in Galicië 1 Nederlander; in de Madrid regio 4 Belgen, in Navarra 1 Nederlander, in Baskenland 1 Nederlander; in Melilla 2 Belgen. In de andere regio’s die hier niet gemeld zijn hebben geen Nederlanders en Belgen de Spaanse nationaliteit gevraagd.

Totaal

In totaal hebben in 2019 in heel Spanje en gekeken naar alle nationaliteiten 98.954 personen de Spaanse nationaliteit aangevraagd en gekregen. Daarvan waren er slechts 3.837 personen afkomstig uit een van de 28 EU-landen (zonder Spanje uiteraard).

Het aantal Nederlanders (20) en Belgen (24) dat in 2019 de Spaanse nationaliteit heeft aangevraagd en gekregen is niet te vergelijken met de aantallen uit andere EU-landen zoals: Roemenië (1.696); Italië (596); Bulgarije (446); Portugal (312); Verenigd Koninkrijk (235); Polen (190); Frankrijk (90); Duitsland (49) en Litouwen (45).

De meeste nationaliteit veranderingen hadden te maken met inwoners uit de continenten Zuid-Amerika (39.263); Afrika (31.630 waarvan 24.527 uit Marokko); Centraal-Amerika en Caraïbisch Gebied (13.570) en Azië (6.093).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.