Search
menu
Search

Bio-consumptie in Spanje niet op het niveau van andere Europese landen

Bio-consumptie in Spanje niet op het niveau van andere Europese landen
Beeld: Freepik

Bio-consumptie in Spanje niet op het niveau van andere Europese landen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje mag dan wel het Europese land zijn en wereldwijd de nummer drie wat betreft de bio-teelt, wat betreft consumptie van biologisch voedsel en wat betreft gecertificeerd biologisch voedsel loopt Spanje ver achter op andere Europese landen. Slechts 2,4% is voorzien van een biologisch certificaat terwijl dat in Denemarken 12,1% is, in Zwitserland 10,4% en in Oostenrijk 9,3%.

Vanuit de Europese Unie dringt men aan op een verhoging van de consumptie van biologisch voedsel in Spanje wat nu niet meer is dan 50 euro per persoon per jaar. Het Ministerie van Landbouw spreekt echter over een geleidelijke toename van de biologische consumptie in Spanje want in 2019 bedroeg dat 2,63 miljard euro wat 8,4% meer is dan in 2018. 

In het algemeen kan worden gesteld dat de consumptie van biologische producten in alle marketingkanalen groeit in Spanje. De belangrijkste verkoopkanalen voor biologische producten zijn massaconsumptie (supermarkten, hypermarkten en discounters), gespecialiseerde distributiekanalen (biologische supermarkten, eco-winkels, consumentencoöperaties en gespecialiseerde winkels), directe verkoopkanaal (markten, online winkels) en foodservice (hotels, restaurants en catering).

Spanje loopt wat betreft bio-consumptie dus achter maar wat betreft biologische voedselproductie is het de Europese leider met 2,3 miljoen hectare landbouwgrond bestemd voor bio-productie, goed ook voor een wereldwijde derde plaats. Voor Spanje betekent dat volgens de informatie van Eurostat 9,7% van de totale landbouwgrond, meer dan de 8,2% in Portugal, 7,7% in Frankrijk, 6,9% in België en 3,7% in Nederland.

Ga naar de inhoud