Deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis

Deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis
Beeld: Google Streetview / web

Deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Gedurende meerdere jaren wordt er al om gevraagd en vanaf 2023 zal het eindelijk waarheid zijn. Een deel van het zuidelijke deel van de tolweg C-32 aan de Costa Dorada wordt gratis. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. Het gaat om een deel tussen Cubelles en El Vendrell op een snelweg die veel gebruikt wordt om naar Sitges, het vliegveld van Barcelona en Barcelona zelf te rijden om de drukke (gratis) AP-7 snelweg te vermijden.

De datum wanneer dit deel van de C-32 snelweg gratis wordt is nu nog niet bekend, maar de Generalitat de Catalunya, die deze weg in beheer heeft, heeft bevestigd dat deze gratis zal worden in het eerste trimester van 2023. Daarmee moet de tolweg tussen Cubelles en El Vendrell een soort ringweg worden voor de inwoners van dit deel van de Costa Dorada.

Dat betekent dus ook dat het gratis gebruik van deze snelweg alleen geldt voor de bewoners van deze streek. Degene die gebruik wil maken van de gratis tolweg tussen Cubelles en El Vendrell, moet zich aanmelden voor de Teletac of de smartphone-app Awai. Vanaf dat moment kunnen zij gratis door de tolpoorten rijden terwijl andere weggebruikers nog steeds moeten betalen.

In feite zijn op de C-32 Sur tussen Castelldefels en El Vendrell twee tolpoorten te vinden. Een bij de Garraf tunnels die een tolprijs heeft van 7,26 euro (2022) voor personenwagens, bestelbussen en motoren. Het andere deel van deze tolweg verbindt Cubelles met El Vendrell en heeft een tolprijs van 4,33 euro (2022). Dat laatste deel zal dus gratis worden voor de bewoners van dit deel van de Costa Dorada. Heb je geen korting, dan betaal je voor het gebruik van deze tolweg van El Vendrell naar bv. het vliegveld van Barcelona of Barcelona stad 11,59 euro (2022) voor een enkele reis.

Het doel van het gratis beschikbaar maken van deze snelweg voor de inwoners van dit deel van de Costa Dorada, is om de druk op de andere wegen af te laten nemen. Daarmee moet de veiligheid in de kustgemeenten verhoogd worden en moet ook de luchtvervuiling afnemen.

De C-32 is een belangrijke 132 kilometer lange snelweg in Catalonië. De weg, die ook bekend staat als de Autopista de Pau Casals, is in 2004 ontwikkeld door drie bestaande autopistas en autovía’s samen te voegen. Deze reorganisatie was onderdeel van de hernoeming van wegen beheerd door de Catalaanse overheid. Het zuidelijke gedeelte verbindt El Vendrell tot aan Sant Boi de Llobregat. Het middelste gedeelte verbindt Sant Boi de LLobregat met Montgat en het noordelijke gedeelte verbindt Montgat met Palafolls.

Ga naar de inhoud