Tien gearresteerden na ontdekking illegale Marihuana plantages in de Pyreneeën

Tien gearresteerden na ontdekking illegale Marihuana plantages in de Pyreneeën
Beeld: Guardia Civil / web

Tien gearresteerden na ontdekking illegale Marihuana plantages in de Pyreneeën

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de Spaanse Pyreneeën doekte de politie enkele grote Marihuana plantages op. Die plantages bevonden zich op er moeilijk begaanbaar terrein, diep verstopt in afgelegen bossen in de provincie Huesca in Aragón. Alle gearresteerden zitten tijdelijk vast in afwachting van hun proces.

De tien gearresteerden in het kader van operatie Periculum bezitten allemaal de Albanese nationaliteit. Ze worden ervan verdacht, maar liefst 44 ton Marihuana planten te cultiveren in bosachtig gebied in de Pyreneeën. In totaal werden tachtig politie agenten ingeschakeld om de bende op te rollen. 

Alle macroplantages waren op dezelfde manier opgezet. Er waren telkens twee of drie personen aanwezig op de plantage zelf, in perfect gecamoufleerde kampen. Die personen waren verantwoordelijk voor de teelt en het onderhoud van de planten. Overal hadden ze complexe systemen opgezet om de Marihuana voldoende water te geven. De criminelen installeerden ook generatoren en grote water tanken.

De verzorgers verkeerden steeds in een staat van maximale alertheid. Er lagen verschillende vluchtroutes door het bos vast. In sommige van de kampen stonden primitieve alarmsystemen opgesteld, wat het werk van de agenten bemoeilijkte. De criminelen brachten soms tot zes maanden door op de plantages. Ze werden door handlangers voorzien van eten, gas, basisartikelen en ander materiaal. 

De onderzoekers konden rekenen op de steun van de luchtbrigade van de Guardia Civil. Die vlogen over het gebied met helikopters om de precieze locaties van de plantages vast te leggen. In een van de plantages moest men zelfs per boot over een stuwmeer varen om de plek te bereiken. Alle planten werden op bevel van de rechter vernietigd. Het materiaal is in beslag genomen en de daders wachten hun straf af.

Ga naar de inhoud