Zeventiende eeuws kasteel verdwijnt langzaam na kraking in Almería

Zeventiende eeuws kasteel verdwijnt langzaam na kraking in Almería
Beeld: Schumi4ever, CC BY-SA 4.0 / wikimedia

Zeventiende eeuws kasteel verdwijnt langzaam na kraking in Almería

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Het kasteel van Diezmo is te vinden in de stad Almería op de kruising van de Avenida del Mediterráneo met de carretera de los Molinos, aan het einde van een terrein vol afval en struiken. Hoewel het kasteel een nationaal monument is sinds 1949, wonen er op dit moment krakers in en rond het pand. 

‘Er zijn geen woorden om de huidige staat van het kasteel te beschrijven’ volgens de associatie van vrienden van de citadel. Ze bevestigen dat het gebouw uit de zeventiende eeuw beetje bij beetje ten onder gaat. De hele muur is in een beklagenswaardige staat. De wachttorens worden gebruikt om antennes op te plaatsen of ze zijn doorgebroken om er schoorstenen van te maken. 

Het kasteel werd volgens historici gebouwd door koning Felipe III, net buiten de stad. Het was een zone waar de kerk veel land had dat bij de oude moskee had gehoord. Ze maakten er een groot gebouw wat ook als magazijn diende, met daarbij een vierkante patio met muren. Hier kon het tiende van de oogst die gold als belasting opgeslagen en bewaakt worden. 

Eeuwen later is het onmogelijk om dat gebouw nog te herkennen, omdat er zo veel illegale huizen op en rond gebouwd zijn. Sommige zijn een soort vakantiehuisjes waar zelfs een ‘te koop’ bord bij hangt. Deze verkoop zou natuurlijk zwart gaan, want de huisjes zijn illegaal. De associatie van vrienden van de citadel beklaagt zich dat de gemeente al tien jaar lang niets doet aan de verwaarlozing en vernieling van het gebouw. 

De voorzitter van de vereniging is gefrustreerd dat de gemeente zelfs na zoveel jaren niets doet. Er worden nog altijd illegale huizen gebouwd en ook de illegale aftap van water en elektriciteit neemt toe. Zo wordt het kasteel steeds meer een getto. 

Nog altijd probeert de vereniging nieuwe oplossingen te vinden en blijven ze het kasteel en zijn historische waarde verdedigen. Het is tijd om wat te doen. De gemeente belooft steeds actie te ondernemen, maar er is tot nu toe nog niets gebeurd. Daarom hoopt de vereniging op de nieuwe gemeente die bij de komende verkiezingen in 2023 gevormd zal worden. Ze hopen dat het kasteel een onderdeel wordt van de verkiezingscampagnes en dat er wat zal gebeuren voor het gebouw volledig verdwijnt.

Ga naar de inhoud