Search
menu
Search

Een 62-jarige Nederlandse kajakker gered voor de kust van Tarragona

Een 62-jarige Nederlandse kayakker gered voor de kust van Tarragona
Beeld: @salvamentogob / X

Een 62-jarige Nederlandse kajakker gered voor de kust van Tarragona

In de late middag van vrijdag werd een 62-jarige Nederlandse kajakker gered door de Spaanse kustwacht. Hij dreef meer dan twee kilometer uit de kust bij Tarragona aan de Costa Dorada, nadat harde wind zijn kajak had doen kantelen.

De redding van de Nederlander vond plaats voor de kust van Platja Llarga, een langgerekt zandstrand ten zuiden van de stad Tarragona. Hier is een zeilclub gevestigd die kajakkers en zeilers faciliteert. De Nederlander was vanuit deze club vertrokken zonder dat hij daar zelf lid van was.

Ten tijde van het ongeluk waaide er een harde mestral, een droge en soms stormachtige noordenwind die veel voorkomt in het gebied. Met windsnelheden tussen de 20 en 25 knopen en golven van anderhalve meter hoogte waren de omstandigheden riskant voor kleine vaartuigen als kajaks. Kennelijk had de Nederlander de omstandigheden verkeerd ingeschat.

Uit het persbericht blijkt dat het slachtoffer een 62-jarige man met de Nederlandse nationaliteit betrof. Hij was samen met andere watersporters vanuit de plaatselijke zeilclub vertrokken voor een middagje kajakken. Bij het uitvaren is de kajak van de Nederlander omgeslagen, waarna deze niet meer overeind gebracht kon worden. Een metgezel wist zelfstandig de kust te bereiken en alarm te slaan bij de zeilclub. Ondertussen dreef de Nederlander steeds verder de zee op.

Toen de Nederlander uiteindelijk gered werd door de Spaanse kustwacht verkeerde hij in slechte conditie. Hij leed aan onderkoeling en was duizelig. In de haven van Tarragona is hij verzorgd door medisch personeel en overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis voor verdere behandeling. Hopelijk herstelt hij snel van deze nare ervaring.

De redding was een gezamenlijke operatie van de Spaanse kustwacht Salvamento Marítimo, de plaatselijke zeilclub, en een commerciële rondvaartboot. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden wist men de drenkeling tijdig te lokaliseren.

Direct nadat de zeilclub alarm had geslagen, zette Salvamento Marítimo groot materieel in. Met behulp van een reddingsschip, helikopter en kleinere hulpboten van de zeilclub werd het gebied systematisch uitgekamd.

Uiteindelijk wist de bemanning van het reddingsschip Formalhaut de Nederlander te vinden, op ruim twee kilometer afstand van de kust. Hij werd aan boord gehaald en gestabiliseerd, waarna het schip koers zette richting de haven van Tarragona. Daar stond medisch personeel klaar voor de eerste zorg.

Ga naar de inhoud