Search
menu
Search

Lichamen van twee buitenlanders gevonden in Nationaal Park Teide op Tenerife

Lichamen van twee buitenlanders gevonden in Nationaal Park Teide op Tenerife
Beeld: via canva.com

Lichamen van twee buitenlanders gevonden in Nationaal Park Teide op Tenerife

Twee lichamen zijn vrijdagochtend gevonden in het Nationaal Park Teide op het Canarische eiland Tenerife. Volgens de Guardia Civil, die het onderzoek leidt, zijn er geen aanwijzingen voor geweld en lijken de slachtoffers te zijn overleden door een ongeval of onderkoeling. De lichamen zijn waarschijnlijk van twee buitenlandse bergwandelaars.

De Guardia Civil kreeg vrijdagochtend rond 10.30 uur een melding binnen over de vondst van twee lichamen in de Pico Viejo, een zijtop van de Teide. Een reddingsactie met de Bergreddingsdienst en een helikopter werd meteen gestart.

De identiteit van de slachtoffers was op dat moment nog niet bekend. Gezien het ontbreken van sporen van geweld wordt ervan uitgegaan dat het gaat om twee bergwandelaars. Volgens de eerste bevindingen lijken het buitenlanders te zijn.

Of het gaat om ervaren alpinisten dan wel onervaren toeristen is op dit moment gissen. Feit is dat het gebied rondom de top van de Teide riskant terrein is, waar zelfs voor geoefende bergbeklimmers de nodige uitdagingen liggen.

De Guardia Civil houdt op dit moment rekening met twee mogelijke doodsoorzaken: een dodelijke val of onderkoeling. Gezien de tijd van het jaar en de locatie is het goed mogelijk dat de temperatuur ’s nachts onverwacht snel is gedaald, waardoor de slachtoffers het te koud hebben gekregen. Een andere optie is dat ze zijn uitgegleden en van een rots of richel zijn gevallen. Zeker als er sprake was van sneeuw en ijs, ligt dat voor de hand. Helaas eist de Teide vaker doden op deze manier.

Volgens de eerste bevindingen lijken de twee slachtoffers buitenlanders te zijn. Dit past bij het algemene beeld van bezoekers aan het Nationale Park Teide.

Hoogste berg van Spanje

De Teide is met 3718 meter de hoogste berg van Spanje. Het massief en de flanken ervan vormen het hart van het eiland Tenerife. Teide Nationaal Park trekt jaarlijks ongeveer 3 miljoen bezoekers met zijn unieke vulkanische landschap.

Het park biedt adembenemende uitzichten op de top van de Teide en de overgebleven lavaformaties. De verschillende ecosystemen die voorkomen op hoogtes tussen 190 en 3718 meter boven de zeespiegel maken het gebied ecologisch zeer waardevol.

De Teide vulkaan en het immense landschap eromheen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op bezoekers. Bergwandelaars uit de hele wereld komen speciaal naar Tenerife om de uitdaging van deze iconische berg aan te gaan.

De populariteit van het gebied brengt echter ook risico’s met zich mee. De temperatuur op grote hoogte kan in een mum van tijd kelderen, wat zelfs in de zomermaanden tot onderkoelingsgevaar leidt. Daarbij komt dat sommige routes en terreinen een behoorlijke klimtechniek vereisen. Een verkeerde stap of uitglijden over losse stenen kan fataal aflopen in dit rotsachtige gebied.

Naast Spaanse toeristen komen er veel buitenlandse bergwandelaars en natuurliefhebbers naar het park. Vooral Duitsers, Britten en Fransen weten de Teide goed te vinden, maar ook steeds meer Nederlanders en Belgen. Andere bezoekers komen uit diverse Europese landen of zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

Ga naar de inhoud