Search
menu
Search

Een nieuw project om 47 miljoen Iberische bijen te herintroduceren in Spanje

Een nieuw project om 47 miljoen Iberische bijen te herintroduceren in Spanje
Beeld: via canva.com

Een nieuw project om 47 miljoen Iberische bijen te herintroduceren in Spanje

Helaas hebben bijenpopulaties wereldwijd te maken met een dramatische afname als gevolg van factoren zoals klimaatverandering, pesticiden en verlies van leefgebied. Om deze reden heeft LG, in samenwerking met verschillende partners, het project “Smart Green Bees” gelanceerd om Spanje her te bevolken met 47 miljoen exemplaren van de inheemse Iberische bijensoort Apis mellifera iberiensis (Spaans: abejas ibéricas). Dit ambitieuze project is onlangs aangekomen in de regio León, waar de eerste stappen worden gezet om de bijen met succes te herintroduceren.

Het project Smart Green Bees is gericht op het herstellen van de bijenpopulatie in Spanje door middel van de herintroductie van de inheemse Iberische bijensoort. De eerste stap in dit proces is het bepalen van de juiste locatie voor de bijenkolonies. Dit wordt gedaan door middel van een studie van de biodiversiteit in het gebied. In de provincie León, specifiek in de gemeente Arganza, zijn deze studies onlangs begonnen onder leiding van de vereniging El Rincón de la Abeja.

De president van El Rincón de la Abeja legt uit dat de eerste stap is om de bloemenrijkdom in het gebied te bepalen. Dit zal bepalen hoeveel bijenkasten er nodig zijn voor een succesvolle herintroductie. Vervolgens worden andere bijensoorten in het gebied geëvalueerd en wordt er gekeken naar hun natuurlijke vijanden. Ten slotte worden er monitoringssystemen geïnstalleerd om de demografische groei van de bijenkolonies te volgen en belangrijke gegevens te verzamelen.

Een van de belangrijkste redenen waarom het project “Smart Green Bees” zich richt op de herintroductie van de Iberische bijensoort is, omdat deze bijen uniek zijn in hun vermogen om alle soorten planten te bestuiven. In tegenstelling tot andere bijensoorten, die selectief zijn in hun bestuiving, bestuift de Iberische bij 100% van de plantensoorten in Spanje. Dit maakt hen van onschatbare waarde voor het behoud van de biodiversiteit en de voedselproductie.

Bovendien hebben Iberische bijen zich aangepast aan de specifieke klimatologische omstandigheden in Spanje en zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen dan andere bijensoorten. Het herintroduceren van deze bijen in het land zal niet alleen helpen bij het herstel van de bijenpopulatie, maar ook bij het behoud van de inheemse flora en fauna.

Het doel van het project “Smart Green Bees” is om Spanje her te bevolken met 47 miljoen Iberische bijen. Dit komt neer op circa één bij per inwoner in Spanje. Het is een ambitieus doel, maar het kan een grote impact hebben op de biodiversiteit en de voedselproductie in het land. Bovendien zal het project ook helpen om de lokale economie te stimuleren door samen te werken met ambachtelijke imkers uit verschillende regio’s in Spanje.

Om dit doel te bereiken, werkt LG samen met El Rincón de la Abeja en verschillende ambachtelijke imkers uit het hele land. Deze partners zullen niet alleen helpen bij de herintroductie van de bijen, maar ook bij het verzamelen van belangrijke gegevens en het monitoren van de bijenkolonies.

Ga naar de inhoud