Spaanse vertegenwoordiger van dictatuur Noord-Korea gearresteerd in Madrid

Spaanse vertegenwoordiger van dictatuur Noord-Korea gearresteerd in Madrid
Beeld: @DPRK_CAODEBENOS / X

Spaanse vertegenwoordiger van dictatuur Noord-Korea gearresteerd in Madrid

Noord-Korea is en blijft een van de mysterieuste landen op aarde. De dictatuur is zo gesloten dat men nauwelijks weet hoe het leven eraan toe gaat. Het land heeft ook een stevige reputatie wat betreft onzuivere zaakjes. Afgelopen donderdag werd de vertegenwoordiger van Noord-Korea voor Westerse landen, de Spanjaard Cao de Benós, aangehouden in Madrid.

De 49-jarige Spanjaard Cao de Benós staat al jaren bekend als het Westerse gezicht van de dictatuur Noord-Korea. Cao de Benós is de voorzitter van de vereniging ‘Vrienden van Noord-Korea’. Hij verschijnt vaak op televisie als Westerse woordvoerder en draagt in het land steevast een militair uniform. Vanuit de Verenigde Staten stond al een tijdje een arrestatiebevel open voor Cao de Benós. Toen hij donderdag in het Atocha station in Madrid van een trein uit Barcelona stapte, werd de man meteen in de boeien geslagen.

Begin november sloot Noord-Korea haar ambassade in Madrid. Men vreest dan ook dat deze arrestatie het conflict tussen beide landen nog zou aanwakkeren. Cao de Benós werd echter al snel weer vrijgelaten, omdat het hof oordeelde dat de beschuldigingen van de Verenigde Staten niet voldoende gegrond zijn.

Cao de Benós verbergt zijn activiteiten niet. Via X (twitter) maakte hij vorige week nog reclame voor de 23e editie van de internationale bijeenkomst van vrienden van Noord-Korea. Cao de Benós is nog steeds de eerste en enige buitenlandse ambtenaar van het communistische Noord-Korea.

De VS vraagt zijn uitlevering omdat de man in 2018 via zijn vereniging verschillende conferenties over cryptocoins en de blockchain organiseerde in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De Benós zou voor de conferentie een zekere Virgil Griffith geholpen hebben naar Noord-Korea te reizen. Griffith is mede-oprichter van de bekende cryptocoin Ethereum en wordt eveneens in de VS gezocht. Er hangt hem vijf jaar celstraf en een boete van 100.000 dollar boven het hoofd.

Ga naar de inhoud