47 vrouwen om het leven gebracht door huiselijk geweld in 2018

47 vrouwen om het leven gebracht door huiselijk geweld in 2018
Beeld: 123rf

47 vrouwen om het leven gebracht door huiselijk geweld in 2018

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 2018 is afgesloten met 47 vrouwen die door hun vriend, echtgenoot of ex om het leven zijn gebracht. Dat aantal is 4 minder dan de 51 vrouwen die in 2017 werden vermoord. Naast de vrouwen werden er het afgelopen jaar ook 3 minderjarige kinderen vermoord door hun eigen vader.

Het huiselijk geweld of violencia machista (macho geweld) is nog steeds een groot probleem in Spanje en iets waar al jaren tegen gestreden wordt. Gedurende het afgelopen jaar overleden er in totaal 47 vrouwen die door hun echtgenoot, ex of vriend om het leven werden gebracht.

Dit aantal kan waarschijnlijk nog wel hoger worden omdat er nog diverse moorden in onderzoek zijn en nog niet helemaal duidelijk is of daar sprake was van huiselijk geweld. In ieder geval is het aantal lager dan in 2017 en zelfs het laagste aantal gedode vrouwen sinds het begin van de registratie.

De afgelopen 16 jaar zijn er echter in Spanje alweer 975 vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht. In 2017 werden er nog 51 vrouwen om het leven gebracht wat er meer waren dan de 46 in 2016 maar minder dan de 60 in 2015, 55 in 2014, 54 in 2013, 52 in 2012, 62 in 2011 en 73 in 2010.

In de deelstaat Andalusië werden de meeste vrouwen om het leven gebracht met 12 slachtoffers gevolgd door Catalonië met 7, Madrid met 5 en Aragón en Asturië met elk 3 gedode vrouwen.

30 van de om het leven gebrachte vrouwen hadden de Spaanse nationaliteit terwijl 17 vrouwen uit het buitenland afkomstig waren. 30 van deze vrouwen woonden nog bij hun moordenaar in huis terwijl de overige overleden vrouwen in een scheiding verwikkeld waren of reeds ergens anders woonden.

17 vrouwen hadden de leeftijden tussen 41 en 50 jaar en 12 van hen een leeftijd tussen de 31 en 40 jaar terwijl een vrouw net meerderjarig was en een vrouw ouder was dan 85 jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.