47 vrouwen om het leven gebracht door huiselijk geweld in 2018

47 vrouwen om het leven gebracht door huiselijk geweld in 2018
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 2018 is afgesloten met 47 vrouwen die door hun vriend, echtgenoot of ex om het leven zijn gebracht. Dat aantal is 4 minder dan de 51 vrouwen die in 2017 werden vermoord. Naast de vrouwen werden er het afgelopen jaar ook 3 minderjarige kinderen vermoord door hun eigen vader.

Het huiselijk geweld of violencia machista (macho geweld) is nog steeds een groot probleem in Spanje en iets waar al jaren tegen gestreden wordt. Gedurende het afgelopen jaar overleden er in totaal 47 vrouwen die door hun echtgenoot, ex of vriend om het leven werden gebracht.

Dit aantal kan waarschijnlijk nog wel hoger worden omdat er nog diverse moorden in onderzoek zijn en nog niet helemaal duidelijk is of daar sprake was van huiselijk geweld. In ieder geval is het aantal lager dan in 2017 en zelfs het laagste aantal gedode vrouwen sinds het begin van de registratie.

De afgelopen 16 jaar zijn er echter in Spanje alweer 975 vrouwen door hun partner of voormalige partner om het leven gebracht. In 2017 werden er nog 51 vrouwen om het leven gebracht wat er meer waren dan de 46 in 2016 maar minder dan de 60 in 2015, 55 in 2014, 54 in 2013, 52 in 2012, 62 in 2011 en 73 in 2010.

In de deelstaat Andalusië werden de meeste vrouwen om het leven gebracht met 12 slachtoffers gevolgd door Catalonië met 7, Madrid met 5 en Aragón en Asturië met elk 3 gedode vrouwen.

30 van de om het leven gebrachte vrouwen hadden de Spaanse nationaliteit terwijl 17 vrouwen uit het buitenland afkomstig waren. 30 van deze vrouwen woonden nog bij hun moordenaar in huis terwijl de overige overleden vrouwen in een scheiding verwikkeld waren of reeds ergens anders woonden.

17 vrouwen hadden de leeftijden tussen 41 en 50 jaar en 12 van hen een leeftijd tussen de 31 en 40 jaar terwijl een vrouw net meerderjarig was en een vrouw ouder was dan 85 jaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

3
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rudy

Moord op mannen heeft vaak een relatie met crimineel gedrag. En de moordernaar is meestal ook een man. Bij vrouwen is het meestal moord door de man, partner of ex-partner en heeft het bijna één op één te maken met het sexe verschil en de dominante rol die de man heeft over de vrouw danwel dat de man het niet kan verkroppen dat hij geen dominatie kan uitoefenen over de vrouw. In beide gevallen draait het vaak wel om het uitoefenen van de ultieme macht over een ander, een eigenschap die bij vrouwen niet zo heel vaak voorkomt. Of het… Lees verder »

Frits van Beukering

Cada asesinato es horrible y sin duda que una mujer se refiere, no entiendo que usted inserta una imagen con un cinturón chico con el que se crea la impresión como si almacenar y ciertamente con un cuero correa es un curso normal del negocio.

Elke moord is afschuwelijk en zeker als het een vrouw betreft, ik begrijp niet dat u een foto plaatst met een kerel riem waarmee de indruk wordt gemaakt alsof slaan en zeker met een leren riem een normale gang van zaken is. Vertaald van Nederlands naar Spaans

Anoniem

Elke moord is verschrikkelijk maakt niet uit wie, vrouwen staan enkel meer in de schijnwerper als verschrikkelijk dan het veelvoudig vermoorde aantal mannen. Geweld is geweld en dat valt van geen enkele kant goed te praten en dient de zelfde behandeling te krijgen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.