Quim Torra gediskwalificeerd als Catalaanse regiopremier

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Quim Torra gediskwalificeerd als Catalaanse regiopremier
Beeld: Europa Press

BARCELONA – Op 19 december werd de Catalaanse regiopremier Quim Torra veroordeeld tot 18 maanden diskwalificatite van een publieke functie. Het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) oordeelde dat Torra schuldig is voor ongehoorzaamheid vanwege het niet weghalen tijdens verkiezingstijd van spandoeken met separatistische slogans en gele linten. Op 3 januari werd besloten Torra, ondanks zijn hoger beroep, met onmiddellijke ingang uit zijn ambt te zetten.

Het was de Junta Electoral Central (JEC) die het laatste woord heeft en dit adviesorgaan met vergaande justitiële bevoegdheden heeft nu besloten Torra met onmiddellijke ingang te diskwalificeren. Dat houdt dus in dat Quim Torra officieel geen Catalaanse regiopremier meer is.

Met deze snelle uitspraak (zeven stemmen voor en zes stemmen tegen) geeft het JEC gehoor aan de klachten van de PP, Vox en Ciudadanos partijen die menen dat vanwege de ernst van de zaak er geen mogelijkheid dient te zijn voor een hoger beroep en dat Torra onmiddellijk gediskwalificeerd dient te worden. 

In feite wordt Quim Torra voor anderhalf jaar (18 maanden) gediskwalificeerd als autonome/regionale parlementariër. Maar in het Estatut de Cataluña staat dat de Catalaanse regiopremier een parlementariër dient te zijn, en dat is Torra na zijn diskwalificatie niet meer. Wat er nu verder gaat gebeuren wordt bepaald door het Catalaanse parlement dat grotendeels in handen is van de separatische partijen.

Veroordeling

Torra weigerde meerdere keren de bevelen van de Junta Electoral Central (JEC) op te volgen wat betreft de gele linten en andere spandoeken die tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2019 aan de gevel van het Palau de la Generalitat, het regionale overheidsgebouw van Catalonië, bleven hangen. 

Het JEC had meerdere keren opdracht gegeven om de symboliek weg te halen omdat deze volgens hun regels partijgebonden zijn en dat soort publiciteit is niet toegestaan tijdens verkiezingscampagnes in Spanje. Na meerdere waarschuwingen weigerde Torra gehoor te geven om de linten en spandoeken weg te halen waarna de Catalaanse politie de opdracht kreeg om alles te verwijderen.

Het Catalaanse Hooggerechtshof zegt niet dat de gele linten en spandoeken met teksten om de vrijheid van de ‘politieke gevangenen’ te eisen niet zijn toegestaan, maar zegt wel dat dit tijdens een verkiezingscampagne niet is toegestaan, net zoals elk ander symbool omdat de autoriteiten politiek neutraal horen te zijn.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.