Quim Torra gediskwalificeerd als Catalaanse regiopremier

Quim Torra gediskwalificeerd als Catalaanse regiopremier
Beeld: Europa Press

BARCELONA – Op 19 december werd de Catalaanse regiopremier Quim Torra veroordeeld tot 18 maanden diskwalificatite van een publieke functie. Het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) oordeelde dat Torra schuldig is voor ongehoorzaamheid vanwege het niet weghalen tijdens verkiezingstijd van spandoeken met separatistische slogans en gele linten. Op 3 januari werd besloten Torra, ondanks zijn hoger beroep, met onmiddellijke ingang uit zijn ambt te zetten.

Het was de Junta Electoral Central (JEC) die het laatste woord heeft en dit adviesorgaan met vergaande justitiële bevoegdheden heeft nu besloten Torra met onmiddellijke ingang te diskwalificeren. Dat houdt dus in dat Quim Torra officieel geen Catalaanse regiopremier meer is.

Met deze snelle uitspraak (zeven stemmen voor en zes stemmen tegen) geeft het JEC gehoor aan de klachten van de PP, Vox en Ciudadanos partijen die menen dat vanwege de ernst van de zaak er geen mogelijkheid dient te zijn voor een hoger beroep en dat Torra onmiddellijk gediskwalificeerd dient te worden. 

In feite wordt Quim Torra voor anderhalf jaar (18 maanden) gediskwalificeerd als autonome/regionale parlementariër. Maar in het Estatut de Cataluña staat dat de Catalaanse regiopremier een parlementariër dient te zijn, en dat is Torra na zijn diskwalificatie niet meer. Wat er nu verder gaat gebeuren wordt bepaald door het Catalaanse parlement dat grotendeels in handen is van de separatische partijen.

Veroordeling

Torra weigerde meerdere keren de bevelen van de Junta Electoral Central (JEC) op te volgen wat betreft de gele linten en andere spandoeken die tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2019 aan de gevel van het Palau de la Generalitat, het regionale overheidsgebouw van Catalonië, bleven hangen. 

Het JEC had meerdere keren opdracht gegeven om de symboliek weg te halen omdat deze volgens hun regels partijgebonden zijn en dat soort publiciteit is niet toegestaan tijdens verkiezingscampagnes in Spanje. Na meerdere waarschuwingen weigerde Torra gehoor te geven om de linten en spandoeken weg te halen waarna de Catalaanse politie de opdracht kreeg om alles te verwijderen.

Het Catalaanse Hooggerechtshof zegt niet dat de gele linten en spandoeken met teksten om de vrijheid van de ‘politieke gevangenen’ te eisen niet zijn toegestaan, maar zegt wel dat dit tijdens een verkiezingscampagne niet is toegestaan, net zoals elk ander symbool omdat de autoriteiten politiek neutraal horen te zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.