Treinreis tussen Alicante en Barcelona 40 minuten korter

Treinreis tussen Alicante en Barcelona 40 minuten korter
Beeld: Wikimedia

ALICANTE – Vanaf 13 januari zal de treinreis tussen Alicante en Barcelona 40 minuten korter zijn. De totale reistijd zal dan 4 uur en 20 minuten bedragen met de Euromed over het nieuwe spoor dat op 13 januari in gebruik wordt genomen in het zuiden van de provincie Tarragona.

De Euromed treinen zullen daarnaast gebruik maken van het spoor van de AVE hogesnelheidstrein tussen de stations Barcelona en Camp de Tarragona. In het zuiden van de provincie Tarragona zal gebruik worden gemaakt van het nieuwe spoor dat onderdeel wordt van de Corredor Mediterráneo.

De zogenaamde ‘variante de Vandellos’ tussen Vandellos in het zuiden van de provincie Tarragona en de aansluiting op de rest van het spoorwegnetwerk richting noorden, zal op 13 januari eindelijk in gebruik worden genomen. Dat houdt in dat de treinen vanaf die datum niet meer over het enkelspoor langs de kust zullen rijden maar meer landinwaarts waar al jaren een nieuw dubbelspoor ligt.

De reis tussen de grote steden Barcelona en Valencia zal 30 minuten korter worden en vanaf 13 januari 2 uur en 40 minuten gaan duren terwijl de reis tussen Barcelona en Alicante 4 uur en 20 minuten zal gaan duren. Ook de treinreis verder naar het zuiden naar Murcia zal minder lang worden.

Om te vieren dat de reis tussen Alicante en Barcelona minder lang zal zijn, is Renfe gestart met een actie genaamd ‘YoVoy’. De treinmaatschappij stelt 25.000 kaartjes beschikbaar voor slechts 22 euro en om te reizen tussen 13 januari en 29 februari. 

Gevolgen Costa Dorada

Het gaat om 64 km nieuw spoor dat ervoor zorgt dat de huidige stations van Cambrils en Salou komen te vervallen. In Cambrils heeft men een nieuw treinstation gebouwd waardoor deze kustplaats wel verbonden zal blijven met de trein. In Salou komt het hele treinstation te vervallen, al wordt er wel een nieuw station nabij Port Aventura gebouwd maar zullen er veel minder treinen stoppen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
wiegelr@gmail.com

Net het traject afgelegd en de tijdswinst is prettig maar er valt nog heel veel tijd te winnen. Waarom stopt de trein even bij Hospitalet? Waarom stapvoets over een smalle brug? En dan het laatste stuk naar Barcelona ineens 240 km! Er is geen pijl op te trekken! Maar het uur tijdswinst voor ons is prettig. Helaas geen eindstation Francia.

Wilfried

Een hoge snelheidstrein vanuit Brussel naar Valencia en verder door naar de zuidelijke kustgebieden zou een zeer interessant milieuvriendelijk alternatief kunnen betekenen voor het vliegtuig. Zodra dergelijke verbinding bestaat en qua prijs even interessant is, zullen vele mensen deze oplossing verkiezen boven het vliegtuig. Met meer dan 80 miljoen toeristen per jaar die naar Spanje trekken, zou dit een succes kunnen betekenen voor de TGV.

Gris

Ik ben altijd benieuwd als er iets over treinverbindingen wordt geschreven. Ik hoop ooit eens met de trein de afstand Alicante – Brussel te kunnen overbruggen. Zonder dagen onderweg te zijn. Ik hou immers van met de trein te reizen. Maar uren wachten op een volgende verbinding, net iets minder. Ik heb al wat opzoekwerk gedaan, maar tot nu toe niets haalbaar kunnen vinden. Alle tips welkom!!

De Bie Robert

Hebben we dan nog een regelmatige verbinding vanSant Barna naar port aventura ?

Ned

Als ik het goed begrijp heeft de winst in reistijd te maken met een kortere verbinding en minder stops. De euromed is geen hogesnelheidslijn en gaat maximaal 220 km/h. In 2021 moet het spoor, evenals het stuk tussen Vandellos en Castellon, voldoen aan de internationale afmetingen. De hogesnelheidslijnen rijden niet op het bredere Iberisch spoor, maar op de internationale spoorlijn. Helaas duurt het nog tot 2025 voordat het spoor tussen Castellon en Valencia de internationale afmetingen krijgt. Een snelle verbinding tussen Barcelona en Valencia zal dus nog zeker 5 jaar op zich laten wachten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.