15 jaar antitabakswet in Spanje zonder het beoogde effect

15 jaar antitabakswet in Spanje zonder het beoogde effect
Beeld: Freepik

15 jaar antitabakswet in Spanje zonder het beoogde effect

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 januari 2006 werd de antitabakswet (Ley de Antitabaco) van kracht in Spanje waardoor het roken op veel plaatsen in het land verboden werd. Ondertussen is men in Spanje al gewend aan de anti-rookmaatregelen maar het doel van deze wet om het aantal rokers flink te laten dalen is in deze 15 jaar niet gehaald. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid nieuwe maatregelen aangekondigd.

Volgens de laatste informatie rookt 32,3% van de inwoners van Spanje tussen 15 en 64 jaar nog dagelijks sigaretten. 

Dat zijn dus 10,5 miljoen personen die verslaafd zijn aan het roken wat op jaarbasis minstens 60.000 doden oplevert. 

Maar als men kijkt naar datzelfde percentage rokers in 2015 wat 32,8% was dan ziet men dus bijna geen verschil in het aantal rokers.

De Spaanse anti-tabakswet werd op 1 januari 2006 ingevoerd en vijf jaar later aangepast om het roken in alle gesloten ruimten te verbieden terwijl het roken op straat of op een terras nog wel is toegestaan. 

Alleen tijdens de corona-crisis heeft men in Spanje maatregelen ingevoerd om het roken te verbieden maar dat is in principe tijdelijk.

Maar in Spanje wil men dezelfde percentages halen zoals in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waar het aantal rokers in 10 jaar tijd daalde van ongeveer 33% jaar 15%. 

Om dat te bewerkstelligen zijn er plannen om de plaatsen waar niet gerookt mag worden uit te breiden

Wat dat precies betekent is nog niet bekend gemaakt maar wellicht valt te denken aan terrassen waar het wellicht binnenkort verboden zal worden om te roken.

Ga naar de inhoud