Uitzonderlijk warme januaridagen leiden al tot bosbranden in het Noorden van Spanje

Uitzonderlijk warme januaridagen leiden al tot bosbranden in het Noorden van Spanje
Beeld: @112Cantabria / twitter

Uitzonderlijk warme januaridagen leiden al tot bosbranden in het Noorden van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTANDER – Het is over de hele wereld schering en inslag. De klimaatverandering leidt tot extremen. In Spanje liggen de temperaturen net als in België en Nederland uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. In de autonome regio Asturias zijn er al 93 actieve brandhaarden en in Cantabria 37. 

De uitzonderlijk hoge temperaturen vormen in combinatie met de vrij sterke winden uit het zuiden een gevaarlijke combinatie. Op zondagmiddag was er in de autonome regio Asturië al sprake van 93 brandhaarden. Het gaat gelukkig grotendeels om onschuldige voorvallen, kleine branden in rotsachtige, hoge gebieden. Toch werken de brandweer en de hulpdiensten de klok rond om erger te voorkomen, nu het gebied zich sinds vrijdag in de noodfase 0 bevindt.

Bosbranden zijn in deze tijd van het jaar gewoonlijk aangestoken in het Noorden van Spanje. De warme temperaturen maken het werk van de brandweermannen echter niet eenvoudiger. Op 1 januari zag men vanuit Santander de vlammen aan de horizon van een van de belangrijkste brandhaarden, die van de Peña Cabarga, een natuurgebied aan de andere kant van de baai van Santander. De geur van verbrand hout was duidelijk merkbaar in de straten van de stad, waar temperaturen tot 21 graden werden opgetekend.

Dat vuur in de Peña Cabarga is gelukkig zondagochtend al uitgedoofd dankzij hulp van de helikopter Maya Damha. Ook de brandweer van Santander schoot ter hulp, mede omdat gevreesd werd dat de antennes in de buurt van de bosbrand beschadigd zouden worden.

De uitzonderlijke temperaturen rond deze jaarwisseling lokten zelfs heel wat mensen naar het strand. Het warme en droge klimaat houdt nog minstens een paar dagen aan. De brandweer blijft dan ook alert om op tijd in te grijpen bij nieuwe branden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.