Spanje gestegen naar de zesde plaats als beste land om met pensioen te gaan in 2023

Spanje gestegen naar de zesde plaats als beste land om met pensioen te gaan in 2023
Beeld: Freepik

Spanje gestegen naar de zesde plaats als beste land om met pensioen te gaan in 2023

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2022 wist Spanje de in 2021 verloren top 10 plaats terug te verdienen door als negende te eindigen op de lijst van beste landen om met pensioen te gaan.  Het Zuid-Europese land dat door velen gezien wordt als ideaal land om te genieten van een pensioen, staat dit jaar echter drie plaatsen hoger op de zesde plaats in de Annual Global Retirement Index 2023. Maar welk land wordt gezien als beste pensioenland?

In 2021 stond Spanje net buiten de top 10 op de elfde plaats maar in 2022 wist Spanje weer binnen de top 10 te komen op de negende plaats. In 2023 is Spanje echter weer drie plaatsen gestegen naar de zesde plaats. Voor veel Nederlanders en Belgen en vele andere nationaliteiten wordt Spanje gezien als ideaal land om het hele jaar of langere periodes per jaar te genieten van een pensioen.

Bij het samenstellen van dit internationale rapport wordt gekeken naar diverse rubrieken zoals de huisvesting, voordelen en kortingen, visas en verblijfsvergunningen, het acceptatiegedrag van de lokale bevolking (integratie), entertainment, ontwikkeling, klimaat, gezondheidszorg, overheid en politieke situatie, mogelijkheden en de kosten van het levensonderhoud.

Spanje staat in 2023 op de zesde plaats net achter Costa Rica (5) en voor Griekenland (7). Dit is volgens de Index van 2023 de top 10 van beste landen om met pensioen te gaan waarbij opvalt dat Frankrijk en Italië het binnen Europa slechter doen dan Spanje en dat Spanje’s buurland Portugal op de eerste plaats staat (Italië en Thailand staan overigens beiden op de negende plaats):

 1. Colombia
 2. Thailand
 3. Italië
 4. Frankrijk
 5. Griekenland
 6. Spanje
 7. Costa Rica
 8. Ecuador
 9. Panama
 10. Mexico
 11. Portugal 

Het Annual Global Retirement Index 2023 rapport wordt samengesteld door het Amerikaanse International Living en geeft dus niet helemaal de realiteit weer volgens Europese maatstaven. Want de kans is klein dat iemand uit Nederland of België liever met pensioen gaat in Mexico, Panama of Columbia dan in landen die dichter bij zijn gelegen zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal.

Ga naar de inhoud