Search
menu
Search

Teófilo Nieto is een Spaanse priester in Zamora die alles kan

Teófilo Nieto is een Spaanse priester in Zamora die alles kan
Beeld: via canva.com

Teófilo Nieto is een Spaanse priester in Zamora die alles kan

Priester, leerkracht, wijnbouwer en zelfs slager. Teófilo Nieto kan het allemaal. De 54 jarige priester uit Zamora is verantwoordelijk voor maar liefst 43 parochies, maar doet veel meer dan dat.

Teófilo Nieto is priester. Voor sommigen is hij een engel, voor anderen een duivel. Teófilo heeft één blauw en één grijs oog. Hij draagt een lange baard, gaat informeel gekleed, verzet zich tegen het neoliberalisme en bezoekt al zijn parochianen wanneer die daar nood aan hebben. In Zamora waakt de man over 43 kleine parochies. Teófilo verdedigt het leeglopende platteland, zonder dat hij het idealiseert.

De mensen in Zamora kennen de priester als Teo. Hij is 54 jaar oud, studeerde theologie en psychologie en werkt aan een doctoraat. Bovendien verbouwt de man wijn, slacht hij zo nu en dan dieren, is hij leerkracht en neemt hij zijn leerlingen bijtijds mee op een uitje naar Salou.

Je merkt het al. Teófilo Nieto is geen gewone priester. De man is zo actief dat hij op drie jaar tijd 155.000 kilometer aflegde met zijn auto. “We moeten de identiteit van de dorpen aanmoedigen zonder in chauvinisme te vervallen, we moeten ze positief gaan zien zonder ze te mythologiseren”, vertelt Teófilo. “Men probeert het platteland tot een groot etnografisch pretpark te maken zoals de indianenreservaten”. 

De priester is graag gezien onder zijn parochianen. Hij vervult er een sociale functie, regelt begrafenissen en houdt de gemeenschap bijeen. In een katholiek land als Spanje is dat nog steeds een belangrijke functie op het platteland. “Jij bent de beste, Teo”, loven Tina López en Paula Tola, 74 en 73 jaar, hun favoriete priester. “Jij zou de paus moeten worden”.

Ga naar de inhoud