Search
menu
Search

Een maand zonder alcohol en de voordelen van Dry January in Spanje

Een maand zonder alcohol en de voordelen van Dry January in Spanje
Beeld: via canva.com

Een maand zonder alcohol en de voordelen van Dry January in Spanje

Dry January is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en wordt ook in Spanje steeds populairder onder de naam ‘Enero Seco’. Het concept is simpel: een maand lang geen alcohol drinken. Maar wat levert het eigenlijk op om een maand geen alcohol te drinken?

Aan het begin van een nieuw jaar worden traditiegetrouw veel goede voornemens bepaald, zoals afvallen, beginnen met sporten en de klassieker stoppen met roken. Maar net zoals in Nederland en België is de Dry January ook bekendheid aan het winnen in Spanje. Na de feestdagen, waar veel alcohol wordt gedronken, is een ‘Enero Seco‘ nog niet eens zo’n slecht idee.

Naast januari zijn er nog meer geschikte maanden om even niet te drinken en een alcoholpauze in te voeren. Februari is bijvoorbeeld ook een goede optie voor mensen die een kortere maand willen. Ook in maart, na carnaval, is er traditiegetrouw veel animo om 40 dagen geen alcohol te drinken. Dit is vooral populair onder mensen die tijdens carnaval veel gedronken hebben en toe zijn aan een detox.

Gezondheid

Als je stopt met alcohol, krijgt je lichaam de kans om zichzelf te reinigen. Met name je lever wordt hier gezonder van. De lever speelt een cruciale rol bij de verwerking van alcohol. Als je stopt met drinken, kan je lever zich herstellen en gezonder worden. Dit verkleint het risico op leverproblemen op latere leeftijd.

Wie wat kilo’s wil kwijtraken, zal merken dat dit een stuk gemakkelijker gaat zonder alcohol. Bier, wijn en sterke drank bevatten namelijk erg veel calorieën. Door een maand niet te drinken scheelt dat al gauw duizenden calorieën.

Uit onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie gerelateerd is aan meer dan 200 verschillende ziektes, waaronder hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker en leveraandoeningen.

Regelmatig alcohol drinken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door een maand niet te drinken laat je bloedvaten en hart gezonder worden.

Ook voor verschillende vormen van kanker is een verband aangetoond met alcoholgebruik. Vooral slokdarm-, lever- en borstkanker komen vaker voor bij mensen die regelmatig alcohol drinken.

Het scheelt geld

Aan het begin van een nieuw jaar gaan de bierprijzen vaak omhoog, helemaal nu met de hoge inflatie. Reden te meer dus om Dry January te doen en flink wat geld te besparen. Dat geld kun je dan besteden aan leuke dingen. Of opzij zetten voor later.

Als je kijkt wat het scheelt op jaarbasis, dan praat je al snel over honderden euro’s minder uitgaven aan alcohol. Afhankelijk van je normale consumptie kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Beter slapen

Uit onderzoek blijkt dat alcohol je slaap verstoort. Vooral de remslaap wordt verstoord. Hierdoor word je minder uitgerust wakker. Veel mensen denken dat een drankje helpt om makkelijker in slaap te vallen. Dit klopt, maar de kwaliteit van je slaap gaat er wel op achteruit. Je komt minder diep te slapen. Met name de belangrijke remslaap wordt verstoord door alcohol. Tijdens de remslaap verwerkt je lichaam de indrukken van de dag en kom je echt tot rust. Geen alcohol betekent dus betere slaap.

Doorzettingsvermogen

Dry January kan helpen om je doorzettingsvermogen te verbeteren. Als het je lukt om een week niet te drinken voelt dat al als een prestatie. En dit werkt motiverend om vol te houden.

Door aan jezelf en anderen te vertellen dat je meedoet aan Dry January, daag je jezelf uit om de uitdaging vol te houden. Niemand wil halverwege de maand afhaken.

Als het je lukt om een maand niet te drinken, geeft dat zelfvertrouwen voor andere uitdagingen. Je bewijst aan jezelf dat je met motivatie en doorzettingsvermogen veel kunt bereiken. Dit helpt om ook andere doelen te behalen.

Alternatieven voor alcohol

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lekkere alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar. Denk aan alcoholvrije bieren, wijnen en cocktails.

Er komen steeds meer varianten beschikbaar van alcoholvrij bier. Let wel op dat er nog wel een heel klein percentage alcohol in kan zitten. Maar veel minder dan gewoon bier.

Het drinken van alcoholvrije wijn wordt ook steeds populairder. Er komen steeds meer merken wijn bij die in hun assortiment alcoholvrije witte, rode en rosé wijnen opnemen. In Spanje is ook de alcoholvrije Sangría en Tinto de Verano populair.

Ook alcoholvrije cocktails, ook wel mocktails genoemd, worden steeds populairder. Met vruchtensappen, siropen en andere ingrediënten zijn eindeloos veel variaties te maken.

Ga naar de inhoud