Zelfstandigen willen veranderingen maandelijkse lasten Spanje

Zelfstandigen willen veranderingen maandelijkse lasten Spanje
Beeld: Freepik

Zelfstandigen willen veranderingen maandelijkse lasten Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de zelfstandigen (zzp’ers) ligt in Spanje dan moet het huidige systeem van de ‘tarifa plana’ voor beginnende zelfstandigen vervangen worden voor een ander en eerlijker systeem. Op dit moment betalen ‘autonomos’ in Spanje gedurende de eerste twee jaar een zogenaamd ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid.  

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’ van 60 euro per maand. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient men te betalen en dat gebeurt door middel van de maandelijkse bijdrage die op dit moment (2020) 286,15 euro is.

Bij de UPTA zijn ze meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem maar betaalt voor de reële opbrengsten.

LEESTIP: Zelfstandig werken in Spanje

Zo denkt men bij de UPTA over een systeem van schijven. Tot 12.000 euro inkomsten op jaarbasis een zeer gereduceerd tarief ofwel een ‘tarifa muy reducida’. Vanaf 30.000 euro op jaarbasis betaalt men het huidige tarief dat nu voor iedereen geldt en vanaf 50.000 of 60.000 euro het hoogste bedrag waardoor het minimale maandelijks te betalen bedrag twee keer zo hoog kan zijn.

Het probleem is namelijk dat 86% van de nieuwe zelfstandigen die gedurende 24 maanden gebruik hebben gemaakt van de ‘tarifa plana’ na die goedkopere periode niet doorgaan met hun activiteiten. Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ in 2013 zijn er rond de 2 miljoen zelfstandigen bijgekomen maar daar zijn er nu nog maar zo’n 300.000 van over.

Ga naar de inhoud