Zelfstandigen willen veranderingen maandelijkse lasten Spanje

Zelfstandigen willen veranderingen maandelijkse lasten Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Als het aan de zelfstandigen (zzp’ers) ligt in Spanje dan moet het huidige systeem van de ‘tarifa plana’ voor beginnende zelfstandigen vervangen worden voor een ander en eerlijker systeem. Op dit moment betalen ‘autonomos’ in Spanje gedurende de eerste twee jaar een zogenaamd ‘tarifa plana’ ofwel een vast verlaagd tarief voor de maandelijks te betalen kosten voor de sociale zekerheid.  

De vereniging van zelfstandigen (Organización de Autónomos UPTA) meent dat er gekeken moet worden naar een alternatief systeem voor de ‘tarifa plana’ van 60 euro per maand. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de sociale zekerheid zoals ziekenzorg en uitkeringen voor de zelfstandige ondernemers in Spanje dient men te betalen en dat gebeurt door middel van de maandelijkse bijdrage die op dit moment (2020) 286,15 euro is.

Bij de UPTA zijn ze meer een voorstander van een lagere maandelijkse minimum bijdrage die naargelang men meer gaat verdienen ook hoger wordt. Op die manier kunnen startende ondernemers gedurende langere tijd een bedrijf opbouwen terwijl men toch bijdraagt aan het systeem maar betaalt voor de reële opbrengsten.

LEESTIP: Zelfstandig werken in Spanje

Zo denkt men bij de UPTA over een systeem van schijven. Tot 12.000 euro inkomsten op jaarbasis een zeer gereduceerd tarief ofwel een ‘tarifa muy reducida’. Vanaf 30.000 euro op jaarbasis betaalt men het huidige tarief dat nu voor iedereen geldt en vanaf 50.000 of 60.000 euro het hoogste bedrag waardoor het minimale maandelijks te betalen bedrag twee keer zo hoog kan zijn.

Het probleem is namelijk dat 86% van de nieuwe zelfstandigen die gedurende 24 maanden gebruik hebben gemaakt van de ‘tarifa plana’ na die goedkopere periode niet doorgaan met hun activiteiten. Sinds de invoering van de ‘tarifa plana’ in 2013 zijn er rond de 2 miljoen zelfstandigen bijgekomen maar daar zijn er nu nog maar zo’n 300.000 van over.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zie het noodzakelijk dat de maandelijkse lasten worden aangepast op wat je met je werk daadwerkelijk kan verdienen. In sommige categorien zoals de mijne is het toch erg lastig om boven de 1200€ maandelijks te genereren. Ik begin nu mijn 3de jaar en het is zeker beter dan in het begin, maar ik maak me nog bestwel zorgen als ik het onder de destijdige condities wel verder kan drijven en wel niet in een niet ondersteunde burnout situatie ga belanden. Dat is mijn destijdig perspectief hierover.

Ik ben net autonomo geworden. Ik vind het systeem erg prettig. Ik denk wel dat het fijner zou zijn als het verspreid werd over 5 jaar. Maar ik ben van mening dat je na 3 jaar wel weet of je genoeg inkomsten genereert om die maandlasten te betalen. Als jij kijkt wat je ervoor terugkrijgt valt die last wel mee. In Belgie betaalde ik 1800€ per kwartaal om voor hetzelfde te profiteren. Wel mogen ze zelfstandigen die personeel in dienst nemen, hierin belonen. Dit is voor zelfstandige een zware dobber om doorheen te raken. Al met al geen slechte zaak,… Lees verder »

Ik denk dat de spanjaarden eens een jaar zelfstandig moeten worden in den belziek ze zullen nogal iepen naar het spaanse syssteem.Ik betaalde 10x meer bijdragen en wou eerlijk gezegd een firma beginnen in spanje en in belgie stoppen maar een hartinfarct heeft er spijtig een andere wending aan gegeven.

Als het nu nog duurder gaat worden voor de zelfstandigen die net een beetje kunnen rondkomen en een aantal mensen in dienst kunnen hebben dan zullen er NOG VEEL MEER binnenkort mee moeten gaan stoppen.
Autonomos worden al zwaar aangepakt en getaxeerd…ik spreek er velen die al heel lang autónomo zijn en nu de handdoek in de ring willen gaan gooien. Het Spaanse systeem werkt zwartwerk alleen maar meer en meer in de hand. Erg jammer…
De meesten die al jaren autonomo zijn betalen trouwens inmiddels al ruim boven de 300€ per maand…que locura!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.