Search
menu
Search

De kleine Sagrada Familia in een dorp aan de Costa Blanca

De kleine Sagrada Familia in een dorp aan de Costa Blanca
Beeld: via canva.com

De kleine Sagrada Familia in een dorp aan de Costa Blanca

In Novelda, een stadje in de provincie Alicante dat bekend staat om specerijen, steengroeven en druiven, rijst bovenop de heuvel La Mola het heiligdom van Santa María Magdalena. Dit modernistische kerkgebouw heeft vanwege de architectuur de bijnaam ‘de kleine Sagrada Familia’ gekregen, vooral vanwege de twee torens van 25 meter hoog die aan weerszijden uitsteken.

Het Santuario de Santa María Magdalena, dat op ongeveer 5 kilometer van Novelda ligt, werd ontworpen aan het begin van de 20e eeuw. Novelda maakte in die tijd een economische bloei door, gebaseerd op onder andere de productie van druiven, de export van saffraan en de exploitatie van marmer en natuursteen. De rijkere families in Novelda wilden deze welvaart reflecteren in monumentale bouwwerken. Daarom werd een oude middeleeuwse tempel die op deze plek stond, vervangen door dit modernistische heiligdom.

Het ontwerp was van de hand van de uit Novelda afkomstige ingenieur José Sala Sala, geïnspireerd op Antoni Gaudí’s werk. De bouw nam bijna 30 jaar in beslag, van 1918 tot 1946, en werd uitgevoerd door de eveneens uit Novelda afkomstige bouwmeesters Ceferí Escolano en Antoni Amorós.

Naast de duidelijke invloed van Gaudí en diens inspiratie uit de natuur, zijn er ook typisch middeleeuwse en barokke elementen in het gebouw terug te vinden. Het meest opvallend aan de voorgevel zijn de twee 25 meter hoge torens, bekroond met stenen kruisen. Ook op de koepel en de bovenste bogen van de gevel prijken kruisen.

Binnen in het heiligdom is een beeld te vinden van de patroonheilige van Novelda, Santa María Magdalena, naar wie het gebouw vernoemd is. Bij de ingang staat het ontwerp voor een orgel dat volledig uit marmer zou moeten bestaan, een kunstwerk van Iván Larrea. Dit zou wereldwijd het enige orgel van dit materiaal zijn.

Opvallend genoeg herbergt Novelda maar liefst drie van de beste voorbeelden van modernistische architectuur in de regio Valencia: het Modernistische Museumhuis, het Cultureel Centrum Gómez-Tortosa en Casa Mira. Laatstgenoemde is particulier bezit en niet voor het publiek toegankelijk. De invloed van Gaudí heeft het oosten van Spanje duidelijk niet onberoerd gelaten. Andere voorbeelden zijn de Zijdebeurs van Valencia en de stad Alcoy. 

Tegenwoordig vormt het modernistische erfgoed een belangrijke culturele en toeristische troef voor Novelda en andere plaatsen in de regio. Het vertelt het verhaal van de welvarende periode rond de vorige eeuwwisseling toen deze steden tot grote bloei kwamen. De fraaie gebouwen trekken jaarlijks veel bezoekers en vormen een belangrijk deel van de regionale identiteit. Daarmee is de nalatenschap van Figuren als Gaudí nog altijd voelbaar in het landschap.

Ga naar de inhoud