Spaanse Partij voor de Dieren prijst inzet Nederlandse collega’s wat betreft mishandeling galgo’s

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse Partij voor de Dieren prijst inzet Nederlandse collega’s wat betreft mishandeling galgo’s

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje staat bij velen niet bekend als een diervriendelijk land, iets wat niet altijd terecht is maar in sommige gevallen echter wel. Een van die omstandigheden is de mishandeling en het doden van de Spaanse galgo’s en podenco’s, iets waar de Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) zich ook voor inzet door campagne te voeren en vragen te stellen aan de Europese Commissie.

Jaarlijks worden 50.000 galgo’s en podenco’s in Spanje lichamelijk en geestelijk uitgeput door wrede trainingsmethoden en jachtraces. Vervolgens worden deze jachthonden afgedankt, aan hun lot overgelaten of op gruwelijke wijze gedood.

De Europese Commissie heeft in 2011 over mishandeling van galgo’s gesteld dat zij een onderzoek zou doen naar het welzijn van honden en katten. In het kader van de Europese dierenwelzijnsstrategie zouden daarnaast “mogelijke maatregelen voor de bescherming van honden met inachtneming van de in de EU-verdragen neergelegde beginselen van bevoegdheidstoedeling en subsidiariteit kunnen worden overwogen”.

In het onderzoek van de Europese Commissie naar het welzijn van honden en katten die betrokken zijn bij commerciële activiteiten is echter geen oplossing geboden om de mishandeling van galgo’s en podenco’s in Europa, en met name in Spanje, te stoppen.

Lees ook: De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA)

Daarom heeft de Nederlandse Partij voor de Dieren de Europese Commissie om schriftelijke uitleg gevraagd over de volgende punten:

  1. Kan de Commissie aangeven of ze de fok-, jacht- en handelsactiviteiten met galgo’s en podenco’s beschouwt als commerciële activiteiten?
  2. Zo ja, waarom werden er in de genoemde studie geen specifieke oplossingen voor verbetering van het welzijn van galgo’s aangedragen?
  3. Op welke wijze en binnen welke termijn zal de Commissie Spanje aansporen om op te treden tegen mishandeling van galgo’s?

Veel mishandelde of in de steek gelaten podenco’s en galgo’s vinden een nieuw tehuis bij een Nederlandse familie wanneer ze geadopteerd worden. Dankzij de inzet van zowel Spaanse alsook Nederlandse stichtingen kunnen jaarlijks enkele tientallen of honderden galgo’s en podenco’s een beter leven krijgen. De Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) prijst de situatie omtrent dierenmishandeling in Nederland wat de Spaanse politieke partij als veel geavanceerder noemt dan de situatie in Spanje.

Lees ook: Onderteken ook de petitie voor een verbod op de jacht met galgo honden in Spanje

Ga naar de inhoud