Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Weinig Spanjaarden werken van huis uit
Beeld: 123rf

MADRID – In Spanje werkt slechts 7,4% of 1,43 miljoen van de Spanjaarden van huis uit, een aantal dat ver verwijderd is van het Europese gemiddelde van 17%. Daarnaast biedt ook slechts 13% van Spaanse bedrijven de mogelijkheid om van huis uit te werken. Het zogenaamde ‘teletrabajo’ of ‘trabajo a distancia’ is nog niet echt een succes in Spanje maar dat neemt niet weg dat veel Spanjaarden wel bereid zouden zijn om thuiswerk te verrichten en dat er een stijgende lijn merkbaar is.

Het probleem in Spanje is echter dat slechts 13% van alle bedrijven in het land de mogelijkheid biedt om van huis uit de werkzaamheden te doen. Het merendeel van de werknemers die dat dan doen zijn vrouwen die op deze manier het familie- en het arbeidsleven kunnen combineren, een verontrustende gedachte aldus het onderzoeksrapport van Adecco.

In Spanje zijn met een percentage van 7,4% ‘teletrabajadores’ iets minder dan 1 op de 14 werkers die thuiswerken. Er zijn in Spanje echter veel verschillen te vinden in de verschillende autonome regio’s. Zo werkt 9,2% van de werkers in de Comunidad de Madrid wel eens of vaak thuis. In Andalusië is dat 8,4%, in de Comunidad Valenciana is dat 8,1% en bijna onderaan staat Catalonië met 5,3%, slechts een plaats beter dan de Balearen waar het percentage thuiswerkers 5,1% is.

Werkcultuur

In Spanje is (over het algemeen) de werkcultuur nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.

In Spanje zijn enkele grote bedrijven zoals Telefónica, Banco Santander en Repsol waar men al vele jaren geleden begon met de mogelijkheid om van huis uit te werken, zij waren de pioniers in Spanje. Dit werd gedaan tot volle tevredenheid van veel werknemers die niet alleen met meer plezier hun werk doen maar ook nog eens beter wat betreft productiviteit. Daar staat wel tegenover dat er over het algemeen vaak meer uur wordt gewerkt door de thuiswerker.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De weinige thuiswerkers wordt mede veroorzaakt door de slechte Internet infrastructuur. Vele plaatsen hebben slecht- en langzaam Internet, veelal via telefoonlijnen. Glasvezel Internet is een hoge uitzondering.

Bij dit artikel kwam ik op het idee dat er heel veel mensen thuis werken en hier geen salaris en uitkering voor ontvangen, wat te denken van al die huisvrouwen die meer dan 8 uren per dag draaien (en ja er zijn ook huisvaders).

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.