Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Oeps ... foto ontbreekt!

Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje werkt slechts 7,4% of 1,43 miljoen van de Spanjaarden van huis uit, een aantal dat ver verwijderd is van het Europese gemiddelde van 17%. Daarnaast biedt ook slechts 13% van Spaanse bedrijven de mogelijkheid om van huis uit te werken. Het zogenaamde ’teletrabajo’ of ’trabajo a distancia’ is nog niet echt een succes in Spanje maar dat neemt niet weg dat veel Spanjaarden wel bereid zouden zijn om thuiswerk te verrichten en dat er een stijgende lijn merkbaar is.

Het probleem in Spanje is echter dat slechts 13% van alle bedrijven in het land de mogelijkheid biedt om van huis uit de werkzaamheden te doen. Het merendeel van de werknemers die dat dan doen zijn vrouwen die op deze manier het familie- en het arbeidsleven kunnen combineren, een verontrustende gedachte aldus het onderzoeksrapport van Adecco.

In Spanje zijn met een percentage van 7,4% ’teletrabajadores’ iets minder dan 1 op de 14 werkers die thuiswerken. Er zijn in Spanje echter veel verschillen te vinden in de verschillende autonome regio’s. Zo werkt 9,2% van de werkers in de Comunidad de Madrid wel eens of vaak thuis. In Andalusië is dat 8,4%, in de Comunidad Valenciana is dat 8,1% en bijna onderaan staat Catalonië met 5,3%, slechts een plaats beter dan de Balearen waar het percentage thuiswerkers 5,1% is.

Werkcultuur

In Spanje is (over het algemeen) de werkcultuur nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.

In Spanje zijn enkele grote bedrijven zoals Telefónica, Banco Santander en Repsol waar men al vele jaren geleden begon met de mogelijkheid om van huis uit te werken, zij waren de pioniers in Spanje. Dit werd gedaan tot volle tevredenheid van veel werknemers die niet alleen met meer plezier hun werk doen maar ook nog eens beter wat betreft productiviteit. Daar staat wel tegenover dat er over het algemeen vaak meer uur wordt gewerkt door de thuiswerker.

Ga naar de inhoud