Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Weinig Spanjaarden werken van huis uit
Beeld: 123rf

Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje werkt slechts 7,4% of 1,43 miljoen van de Spanjaarden van huis uit, een aantal dat ver verwijderd is van het Europese gemiddelde van 17%. Daarnaast biedt ook slechts 13% van Spaanse bedrijven de mogelijkheid om van huis uit te werken. Het zogenaamde ’teletrabajo’ of ’trabajo a distancia’ is nog niet echt een succes in Spanje maar dat neemt niet weg dat veel Spanjaarden wel bereid zouden zijn om thuiswerk te verrichten en dat er een stijgende lijn merkbaar is.

Het probleem in Spanje is echter dat slechts 13% van alle bedrijven in het land de mogelijkheid biedt om van huis uit de werkzaamheden te doen. Het merendeel van de werknemers die dat dan doen zijn vrouwen die op deze manier het familie- en het arbeidsleven kunnen combineren, een verontrustende gedachte aldus het onderzoeksrapport van Adecco.

In Spanje zijn met een percentage van 7,4% ’teletrabajadores’ iets minder dan 1 op de 14 werkers die thuiswerken. Er zijn in Spanje echter veel verschillen te vinden in de verschillende autonome regio’s. Zo werkt 9,2% van de werkers in de Comunidad de Madrid wel eens of vaak thuis. In Andalusië is dat 8,4%, in de Comunidad Valenciana is dat 8,1% en bijna onderaan staat Catalonië met 5,3%, slechts een plaats beter dan de Balearen waar het percentage thuiswerkers 5,1% is.

Werkcultuur

In Spanje is (over het algemeen) de werkcultuur nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.

In Spanje zijn enkele grote bedrijven zoals Telefónica, Banco Santander en Repsol waar men al vele jaren geleden begon met de mogelijkheid om van huis uit te werken, zij waren de pioniers in Spanje. Dit werd gedaan tot volle tevredenheid van veel werknemers die niet alleen met meer plezier hun werk doen maar ook nog eens beter wat betreft productiviteit. Daar staat wel tegenover dat er over het algemeen vaak meer uur wordt gewerkt door de thuiswerker.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.