Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten

Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten
Beeld: Moncloa.es

Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het oude Europese energielabel was alweer meer dan 10 jaar oud en het was aan vernieuwing toe. Daarom is op 1 maart een nieuw energielabel ingegaan binnen de EU wat geldt voor koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers. Er is een nieuw label met andere criteria en de vele +sjes bij de A klasse zijn verdwenen.

Sinds maart 2021 worden producten ingedeeld in de klassen A tot en met G in plaats van A+++ tot D zoals dat daarvoor het geval was. De nieuwe indeling geldt voor de volgende producten: koelkasten, vaatwassers, wasmachines, tv’s, lampen.

Producten van de eerste vier categorieën moeten al vanaf 1 maart 2021 voorzien zijn van het nieuwe etiket. Voor lampen is dit 1 september 2021.

Het doel van de nieuwe verordeningen is om het energieverbruik binnen Europa verder te verminderen en om daarmee een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Bovendien is de herziening van de schalen bedoeld om deze overzichtelijker te maken, zodat verbruikers de producten beter kunnen beoordelen.

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe energielabels is dat de klassen A+, A++ en A+++ zijn verdwenen en zijn vervangen door in totaal nu 7 klassen A (groen) tot en met G (donkerrood).

Sinds 01-03-2021 kun je met de QR-code die je naar de EU-databank (EPREL) leidt, uitgebreidere informatie over het apparaat oproepen. Verder is meer informatie over o.a. het verbruik en geluid te vinden op de etiketten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.