Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten

Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten
Beeld: Moncloa.es

Spanje heeft ook sinds 1 maart de nieuwe energielabels voor elektronische producten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het oude Europese energielabel was alweer meer dan 10 jaar oud en het was aan vernieuwing toe. Daarom is op 1 maart een nieuw energielabel ingegaan binnen de EU wat geldt voor koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers. Er is een nieuw label met andere criteria en de vele +sjes bij de A klasse zijn verdwenen.

Sinds maart 2021 worden producten ingedeeld in de klassen A tot en met G in plaats van A+++ tot D zoals dat daarvoor het geval was. De nieuwe indeling geldt voor de volgende producten: koelkasten, vaatwassers, wasmachines, tv’s, lampen.

Producten van de eerste vier categorieën moeten al vanaf 1 maart 2021 voorzien zijn van het nieuwe etiket. Voor lampen is dit 1 september 2021.

Het doel van de nieuwe verordeningen is om het energieverbruik binnen Europa verder te verminderen en om daarmee een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Bovendien is de herziening van de schalen bedoeld om deze overzichtelijker te maken, zodat verbruikers de producten beter kunnen beoordelen.

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe energielabels is dat de klassen A+, A++ en A+++ zijn verdwenen en zijn vervangen door in totaal nu 7 klassen A (groen) tot en met G (donkerrood).

Sinds 01-03-2021 kun je met de QR-code die je naar de EU-databank (EPREL) leidt, uitgebreidere informatie over het apparaat oproepen. Verder is meer informatie over o.a. het verbruik en geluid te vinden op de etiketten.

energie1
Ga naar de inhoud