Search
menu
Search

Regiopremier Feijóo van Galicië wil Partido Popular partijleider worden in Spanje

Regiopremier Feijóo van Galicië wil Partido Popular partijleider worden in Spanje
Beeld: Europa Press

Regiopremier Feijóo van Galicië wil Partido Popular partijleider worden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu het definitief bevestigd is dat Pablo Casado na de laatste schandalen opstapt als partijleider van de conservatieve Partido Popular partij, is de naam van zijn mogelijke opvolger bekend. De naam Feijóo, de actuele regiopremier van Galicië, wordt al veel langer genoemd maar nu heeft Alberto Núñez Feijóo zelf bevestigd dat hij zich kandidaat stelt als nieuwe landelijke partijleider van de PP.

Met de aankondiging van zijn kandidatuur en de ontslagen van partijleden die maar blijven binnenstromen bij de PP, hoopt de Partido Popular de interne partij-crisis achter zich te laten. Zichtbaar emotioneel presenteerde Alberto Núñez Feijóo zichzelf als mogelijke nieuwe partijleider. Maar de 60-jarige politicus hoeft zichzelf allang niet meer voor te stellen.

Alberto Núñez Feijóo is al sinds 2006 de voorzitter van de regionale PP-partij in Galicië. Daarnaast is hij sinds 2009 ook de regionale premier van de autonome regio Galicië en wist hij ook bij de verkiezingen in 2012, 2016 en 2020 te winnen, telkens weer met een absolute meerderheid.

Wat opvalt bij de toespraak van Alberto Núñez Feijóo tijdens het regionale partijcongres in Galicië waar hij zijn kandidatuur aankondigde, is dat hij zegt niet naar Madrid te willen gaan om de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez te beledigen (iets wat Pablo Casado wel vaak deed) maar om van hem te winnen bij de geplande verkiezingen in 2023.

Of de 60-jarige Alberto Núñez Feijóo de nieuwe partijleider wordt van de Partido Popular in Spanje is nog de vraag en dat is iets dat beslist wordt bij het PP-partijcongres in april. De kans is echter groot want veel andere kandidaten zijn er niet en hij heeft de steun van veel andere partijbaronnen.

Wie is Feijóo?

Feijóo wordt in 1961 geboren in Ourense en groeit op in Los Peares, waar hij zal wonen tot hij rechten gaat studeren in Santiago de Compostella. Na zijn studie, tussen 1985 en 1991 is hij ambtenaar in de Xunta de Galicia, de regionale overheid. In dat jaar begint hij aan zijn politieke carrière, nog altijd binnen de regionale overheid, al technisch secretaris generaal van landbouw en later ook binnen sociale zaken en gezondheidszorg.

In 1996 verhuist hij naar Madrid om voor de regering van José María Aznar te gaan werken, binnen het ministerie van volksgezondheid. Tussen 2000 en 2003 staat hij aan het hoofd van het nationale post- en telegrafiebedrijf, dat in die periode goeddeels geprivatiseerd wordt.

In 2003 verhuist hij weer naar Galicië om opnieuw deel uit te maken van de regionale overheid onder Manuel Fraga; hij wordt belast met de portefeuille van ruimtelijk ordening, openbare werken en huisvesting, en een jaar later wordt hij ook vicepresident van de regio. Fraga wint in 2005 de regionale verkiezingen, maar door een pact tussen de socialisten en de Galicische nationalisten kan hij geen regering vormen. Fraga treedt af en er breekt een strijd uit om de opvolging die door Feijóo in 2006 gewonnen wordt. Sinds dat jaar is hij voorzitter van de regionale Partido Popular.

Ga naar de inhoud