Search
menu
Search

Verwarring en alarm in Huesca vanwege tanks en andere militaire voertuigen

Verwarring en alarm in Huesca vanwege tanks en andere militaire voertuigen
Beeld: @SantiKuma3X / twitter

Verwarring en alarm in Huesca vanwege tanks en andere militaire voertuigen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Inwoners van de gemeente Binéfar en diverse andere gemeenten in de provincie Huesca waren even geschrokken door de aanwezigheid van circa 20 tanks en andere legervoertuigen in hun dorpen. Nu de situatie in Oekraïne steeds grimmiger wordt en ook Spanje militairen naar de EU-landen in de buurt van Oekraïne en Rusland heeft gestuurd, zorgde de aanwezigheid van deze legervoertuigen voor enige alarm en verwarring.

De planning van Defensie was wellicht niet helemaal goed maar feit is dat het Spaanse leger, ondanks de oorlog in Oekraïne, doorgaat met de gebruikelijke legeroefeningen. En om te oefenen moet legermateriaal inclusief voertuigen verplaatst worden. En dat is wat dit keer gebeurde in Binefar en in andere gemeenten.

Op een spoorwegkonvooi stonden circa 20 militaire voertuigen waaronder tanks. Deze trein reed langzaam door de gemeente Binefar in de provincie Huesca en er ontstond even verwarring. Maar de tanks en andere legervoertuigen waren op weg van Ceuta naar het trainingskamp van San Gregorio in Zaragoza.

In totaal bestond het konvooi uit 150 soldaten, 22 zware voertuigen en een nog eens 50 lichte voertuigen. Deze arriveerden eerder deze week in de haven van Tarragona via het logistieke schip Ysabel dat vanuit Ceuta naar de Catalaanse haven was vertrokken.

Zodra deze manoeuvres in Zaragoza zijn voltooid, wordt verwacht dat ze aan het einde van deze week de overdracht in omgekeerde volgorde zullen uitvoeren om terug te keren naar de Catalaanse haven en opnieuw in te schepen naar Ceuta. 

De manoeuvre en het transport van het Spaanse leger komt op een moment waarin Spanje bekend heeft gemaakt wapens en munitie naar Oekraïne te sturen. Het gaat om 1.370 antitankgranaatwerpers, 700.000 patronen voor geweren en machinegeweren en honderden lichte machinegeweren die op vrijdag 4 maart richting Polen vertrekken in twee vliegtuigen.

Verder doet Spanje mee met het NAVO offensief door meer dan 800 militairen, gevechtsvliegtuigen, fregatten en pantservoertuigen paraat te hebben staan in de omgeving van het oorlogsgebied, niet om aan te vallen maar wel om de NAVO-grenzen te beveiligen. Ook werd op dinsdag aangekondigd dat er nog eens een extra 150 militairen naar Litouwen gestuurd worden waardoor er nu 950 militairen gestationeerd zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?