Hoeveel geld mag je per dag uit de geldautomaat halen in Spanje?

Hoeveel geld mag je per dag uit de geldautomaat halen in Spanje?
Beeld: Canva

Hoeveel geld mag je per dag uit de geldautomaat halen in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn verschillende manieren om digitaal te betalen, zoals met een creditcard, Bizum of overschrijvingen. Zelfs als je je kaart aan je mobiele telefoon koppelt en deze bij de betaalautomaat houdt, kun je al een aankoop doen. Hoewel digitale betalingsmethoden steeds populairder worden, wordt contant geld nog steeds gebruikt, hoewel het gebruik ervan steeds minder gebruikelijk wordt in onze samenleving.

Als je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en je een bankkaart gebruikt, kun je gemakkelijk naar een geldautomaat gaan om contant geld op te nemen. Soms kan het echter voorkomen dat je een bepaald bedrag wilt opnemen en dat de geldautomaat dit niet toestaat. 

Het is moeilijk om grote hoeveelheden contant geld op te nemen bij een geldautomaat vanwege verschillende beperkingen die zijn opgelegd door de bankinstellingen of de belastingdienst. Deze beperkingen zijn bedoeld om veiligheid te garanderen bij een mogelijke diefstal en om belastingfraude en witwassen van geld tegen te gaan.

Limiet van de bank

Bij het opnemen van geld bij een geldautomaat wordt de eerste beperking ingesteld door de bankinstelling, meestal beperkt tot 600 euro per dag. Deze limiet is afgesproken tussen de klant en de bank bij het afsluiten van het contract en wordt elke dag om middernacht vernieuwd. De klant kan deze limiet wijzigen, zolang deze binnen de wettelijke grenzen blijft. 

Deze beperking dient om te voorkomen dat er op bepaalde dagen te veel geld wordt opgenomen en om te voorkomen dat er grote hoeveelheden contant geld worden meegenomen om diefstal of verlies te voorkomen. Het is ook een veiligheidsmaatregel tegen belastingfraude en diefstal of kaart vervalsing om te voorkomen dat de dief veel geld kan uitgeven met de gestolen kaart.

Limiet belastingdienst

Het feit dat banken meestal een limiet van 600 euro per dag instellen voor het opnemen van contant geld, betekent niet dat dit het maximumbedrag is dat wettelijk is vastgesteld in Spanje. De belastingdienst staat een maximale opname van 3.000 euro toe, maar vanaf 1.000 euro kan de bank om verificatie en identificatie van de gebruiker vragen als dit soort contante opnames als verontrustend of verdacht worden beschouwd. 

Als je meer dan de door de belastingdienst vastgestelde limiet van 3.000 euro wilt opnemen, moet je persoonlijk naar je bankinstelling gaan en uitleggen waarom je dit wilt doen. De bank zal dan een verklaring sturen naar de belastingdienst en de Centrale Bank van Spanje.

Betaallimiet contant geld

Om belastingontduiking te voorkomen zijn er verschillende maatregelen opgenomen in de Spaanse wet, waaronder beperkingen op de maximale hoeveelheid geld die legaal contant kan worden betaald. Volgens deze wet is de algemene limiet voor contante betalingen verlaagd van 2.500 naar 1.000 euro. Voor particulieren met fiscale woonplaats buiten Spanje is de limiet voor contante betalingen verlaagd naar 10.000 euro, die vroeger 15.000 euro was.

Ga naar de inhoud