CamperVerhaal: Ons Spaanse leven in een camper (14)

CamperVerhaal: Ons Spaanse leven in een camper (14)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Ons Spaanse leven in een camper (14)

INTRO: Han & Ryan wonen al 2,5 jaar in het centrum van Malaga als ze in mei 2023 een camper kopen. Dit beviel zo goed dat ze direct doorgereisd zijn naar Noorwegen. Het vrije leven in een camper gaf ze ook een andere kijk op het anders zo mooie Malaga. Het was veranderd in een toeristische hotspot waarin ze zich niet meer thuis voelden. Uiteindelijk besluiten ze om begin december huis en haard te verlaten en hun leven in de camper voor te zetten, zonder bestemming, maar in de hoop een plek te vinden waar ze zich willen settelen. Volg hun belevenissen met de camper en hun zoektocht naar een nieuwe bestemming.

Wat staan er veel campers aan de kust! Zeker in Malaga, wat wij natuurlijk goed kennen, viel het ons op dat alle normaal zo lege zandvlaktes ineens bezaaid zijn met campers. In onze beleving hebben we nog nooit zoveel campers in de omgeving van Malaga gezien. Alsof alle campers uit het Noorden massaal naar het Zuiden zijn getrokken. Malaga en omgeving wordt er door overspoeld, maar in de rest van Spanje zal het aan de kust niet anders zijn.

Onze camperplek in Benalmadena, waar wij als we terugkwamen van het camperen, altijd even de boel konden lozen voordat we de camper naar de stalling brachten, is gedeeltelijk afgesloten en de service is niet meer toegankelijk. Hoewel we dit vreselijk jammer vinden, want verder zijn er in de omgeving weinig servicepunten, begrijpen we het wel. Er bleken de afgelopen tijd hele rijen met campers te staan voor het legen, maar ook het tappen van water.  En dit water is gratis. Gratis? Ja, gratis. En er zijn tegenwoordig campers ter grootte van touringcarbussen, waar Smarts uitrollen, maar die ook een watertank hebben van 500 liter en deze watertank wordt helemaal gratis gevuld! Precies, te idioot voor woorden! 

Waarom vragen ze geen geld, vroegen wij ons af. Iedereen begrijpt dat er voor water betaald moet worden. Maak er een verdienmodel van! In veel andere landen in Europa moet ook voor alles betaald worden. Zo bezochten wij deze week het Engelse Gibraltar en wilden via de Mediterranean steps de rots oplopen. Dit leek ons een leuke en mooie wandeling. Zijn we halverwege, lopen we tegen een ticketpost aan en blijken we 18 pond pp., lees 22 euro, te moeten betalen voor het naar boven lopen van een berg. No way! Spanje heeft zoveel mooie bergen, met de meest adembenemende vergezichten, waar je niets voor hoeft te betalen! Nou, dan lopen wij wel een Spaanse berg op.

Wat we nu zien is dat mensen overal met gietertjes rondlopen om toch water te kunnen tappen. En ook dit water is gratis! In Spanje zouden ze eens wat vaker geld moeten vragen voor de diensten die ze aanbieden. Zeker voor water wat toch al zo schaars is. Voor niets gaat de zon op in het mooie Spanje en daar zijn de meeste camperaars al heel blij mee! Wil je ons volgen op polarsteps, zie hieronder!

‘Ons leven in een camper’ vertelt het verhaal van Han & Ryan die hun appartement in Málaga verhuren en besluiten door Spanje en Europa te reizen met hun nieuwe campervan. Volg hun avonturen in onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud