Een supersnelle verbinding tussen de Ebro en Barcelona: oplossing watertekort?

Een supersnelle verbinding tussen de Ebro en Barcelona: oplossing watertekort?
Beeld: AI-beeld / redactie

Een supersnelle verbinding tussen de Ebro en Barcelona: oplossing watertekort?

Catalonië wordt al maanden geplaagd door ernstige droogte. De oplossingen worden in verschillende hoeken gezocht. Op dit moment ligt een voorstel op tafel om op acht maanden tijd een verbinding te graven tussen de Ebro-rivier en Barcelona. Is dat haalbaar en een goed idee?

Het intercollegiaal observatorium voor water (Observatorio Intercolegial del Agua) zit met de handen in het haar. Terwijl het niveau van de Catalaanse stuwmeren pijlsnel daalt, breken ze zich in Barcelona het hoofd over hoe ze de miljoenen inwoners van voldoende water blijven voorzien. 

Op dit moment zitten die binnenlandse stuwmeren op minder dan 15% van hun totale capaciteit. Eerder lag al het voorstel op tafel om dat via schepen aan te voeren, nu klinkt bij het observatorium de roep voor een verbinding tussen de grote Ebro-rivier en de stad. Via een buizensysteem van 65 kilometer met pompen zou men op minder dan 8 maanden water op die manier naar Barcelona kunnen voeren.

Niet alleen Barcelona zou het tekort opvangen, ook de Ebro krijgt er een manier bij om te hoge debieten in te dijken. Het hele systeem zou ongeveer 275 miljoen euro kosten. In totaal zouden zo’n vier kubieke hectometer water elke dag kunnen worden overgeheveld, meer dan de helft van wat vandaag uit de Noordoostelijke Catalaanse stuwmeren komt.

Het water zou vanuit het zuiden van de provincie Tarragona tot in Santa Miquel d’Olerdola worden gebracht. Van daaruit gaat het tot in Masquefa in een al bestaande buis, en dan uiteindelijk naar Barcelona. Het valt nu bang af te wachten of het project wel of niet wordt goedgekeurd.

Ga naar de inhoud