Aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter in noorden van Catalonië

Aardbeving van 4,5 op Richter schaal in noorden van Catalonië
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LERIDA – Woensdagmiddag om 17.29 uur heeft een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Dat gebeurde in de Catalaanse provincie Lerida niet ver weg van Seo de Urgel (La Seu d’Urgell) met als epicentrum Ribera d’Urgellet in de regio Alto Urgel op vijf kilometer diepte.

Deze nieuwe aardbeving vond plaats in een deel van Spanje waar niet zo heel veel aardbevingen voorkomen. Vanwege de kracht van 4,5 op de schaal van Richter en vanwege het tijdstip kon deze aardbeving op veel plaatsen gevoeld worden zoals in Montferrer i Castellbò, Les Valls d’Aguilar en La Seu d’Urgell maar ook in het noorden van de provincie Barcelona (niet in de stad zelf) en het noorden van de provincie Tarragona.

Ondanks dat er in dit gebied niet zo vaak aardbevingen voorkomen hebben er in een week tijd volgens het Spaanse Geografische Instituut (IGN) toch in totaal zeven bevingen plaatsgevonden met krachten tussen de 1,6 en 2,7 op de schaal van Richter met als hoogtepunt 4,5 op de Richter schaal woensdagmiddag.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aardbevingen in Spanje[/su_note]

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.