Krijgt Spanje een basisinkomen van 450 euro?

Krijgt Spanje een basisinkomen van 450 euro?
Beeld: José Luis Escrivá Belmonte / Moncloa.com

MADRID – Het zijn vreemde en moeilijke tijden tijdens de corona-crisis en in Spanje wordt geschat dat minstens 1,5 miljoen mensen dankzij de crisis en noodtoestand zonder werk zijn komen te zitten via ontslagen en/of tijdelijke ontslagen. Omdat niet iedereen in aanmerking komt voor een uitkering in Spanje zijn er al jaren plannen om een basisinkomen in te voeren. De huidige situatie in het land heeft deze plannen versneld.

Een basisinkomen (renta básica) is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van de overheid krijgt. Met basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) bedoeld, waarbij iedere burger hetzelfde krijgt ongeacht over welke overige inkomsten of over welk vermogen hij of zij beschikt.

Er wordt in de pers gesproken over een basisinkomen van tenminste 450 euro, een bedrag dat gebaseerd is op 80% van de ‘Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples’ (IPREM), een index die in Spanje wordt gebruikt als referentie voor het toekennen van steun, subsidies of werkloosheidsuitkeringen. 

In het oorspronkelijke ‘plan Escrivá’ staat een bedrag vermeld van 430 euro per maand voor die huishoudens die jaarlijks minder dan 2.840 euro verdienen. Daarbovenop zou een extra jaarlijkse bijdrage moeten komen tussen 1.200 en 1.680 euro per kind. In totaal zou dat een kostenplaatje opleveren van 5,5 miljard euro maar 1,8 miljoen families zouden er profijt van hebben waardoor de armoede tussen de 46% en 60% zou dalen in Spanje.

De vakbonden CCOO en UGT hebben ooit gesproken over een basisinkomen van 426 euro terwijl de politieke partij Unidas-Podemos liever een renta básica ziet van 600 euro. De kans is echter groter dat het om een maandelijks basisinkomen zal gaan van rond de 450 euro. De vraag is of dit bruto of netto zal zijn. Overigens werd er door de PSOE en Unidas-Podemos als onderdeel van de coalitieregering al afgesproken dat er een basisinkomen zou komen tijdens de vierjarige regeerperiode maar de huidige situatie in Spanje heeft die plannen versneld.

Het idee van een ‘rente básica’ in Spanje werd geopperd door de econoom en huidige minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie (Inclusión, Seguridad Social y Migraciones) José Luis Escrivá Belmonte (onafhankelijk). Hij was tijdens de Mariano Rajoy (PP) regeerperiode tussen 2014-2018 de voorzitter van de onafhankelijke autoriteit voor fiscale verantwoordelijkheid en is sinds 2018 de minister van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie tijdens de regeerperiode Pedro Sánchez (PSOE).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

5 reacties op “Krijgt Spanje een basisinkomen van 450 euro?”

  1. Klot iets niet. Als iedere inwoner (47 mio) een uitkering van 450 euro (ongeacht inkomen en vermogen) krijgt, dan is dat volgense mij ruim 21 miljard per maand. Dan heb ik de uitkeringen voor de kinderen nog niet meegenomen! In het artikel staat een kostenpost van 5,5 miljard. Staat niet bij of het per maand of per jaar is. Ook staat er dat 1,8 miljoen gezinnen hier van profiteren! Hoezo voor IEDERE inwoner/burger in Spanje. Wie kan mij dit voorrekenen?

      1. Wat mis ik dan als er staat “voor iedere burger/bewoner”? En reken jij mij dan eens voor hoe het zit!

  2. Doen, er is veel armoede in Spanje en lang niet iedereen kan daar wat aan doen, zeker nu niet.
    Gaat ook een hoop uitbuiting tegen door bazen en scheelt een hoop papierwerk.

    1. Zeg ik ook want als je onder de 2800 euro per jaar verdiend ben je straatarm en vind ik ook dat je recht hebt op steun. Alle beetjes helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.