Vanaf 1 juli vervangen de V-16 help flash lichten de gevarendriehoeken in Spanje

Vanaf 1 juli vervangen de V-16 help flash lichten de gevarendriehoeken in Spanje
Beeld: 123rf

Vanaf 1 juli vervangen de V-16 help flash lichten de gevarendriehoeken in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 juli 2021 is het in Spanje toegestaan om de lichtgevende elementen die ook wel bekend staan als V-16 help flash lichten te gebruiken in plaats van de traditionele gevarendriehoeken in geval van pech langs de kant van de weg. Het zal echter pas op 1 januari 2026 zijn dat de gevarendriehoeken niet meer gebruikt mogen worden in Spanje.

Lang geleden heeft men in Spanje besloten dat het tijd wordt om de gevarendriehoeken bij pech te vervangen voor een veiligere manier van andere weggebruikers waarschuwen voor gevaar op de weg.

De traditionele gevarendriehoeken worden al sinds juli 1999 gebruikt in Spanje waar het zelfs verplicht is om twee ‘triángulos de emergencia’ bij je te hebben om een voor en een achter het voertuig met pech te plaatsen.

V-16 help flash

Maar wat wordt dan bedoeld met deze lichtgevende elementen die de traditionele gevarendriehoeken moeten vervangen in Spanje? Het gaat om de zogenaamde ‘help flash’ oftewel de V-16 die als een soort zwaailicht direct vanuit de auto op het dak van een voertuig geplaatst kan worden in een noodgeval. De onderkant is magnetisch waardoor deze dus op het dak vastgemaakt kan worden en of automatisch of handmatig ingeschakeld kan worden.

Beeld: help flash

Veiliger

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn deze V-16 help flash gevarenlichten veiliger dan de traditionele gevarendriehoeken en dus zijn ze perfect om deze ‘triángulos’ te vervangen. 

De V-16 help flash lichten worden op het dak geplaatst en je hoeft dus niet uit het voertuig te stappen waardoor aanrijdingen op het wegdek voorkomen kunnen worden. 

Vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli is het toegestaan maar niet verplicht om de V-16 help flash gevarenlichten te gebruiken. Deze mogen samen met of zonder de gevarendriehoeken gebruikt worden in Spanje tot 1 januari 2026. Daarna zijn alleen de V-16 help flash gevarenlichten nog toegestaan in Spanje.

De Spaanse verkeersdienst DGT stelt dat het vanaf 1 juli 2021 legaal is om de V-16 help flash gevarenlichten te gebruiken maar vanaf 1 januari 2026 zullen de gevarenlichten die je nu koopt niet meer geldig zijn. Want vanaf 2026 moeten de V-16 help flash lichten een GPS-functie hebben zodat de DGT en politie voertuigen met pech direct via de cloud kunnen lokaliseren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.