Deze Spaanse app om lokale brandstofprijzen te zien wordt meer gedownload dan Netflix en WhatsApp

Deze Spaanse app om lokale brandstofprijzen te zien wordt meer gedownload dan Netflix en WhatsApp
Beeld: SpanjeVandaag

Deze Spaanse app om lokale brandstofprijzen te zien wordt meer gedownload dan Netflix en WhatsApp

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met de diesel die op dit moment in Spanje duurder is dan benzine en met recordprijzen aan de pompen, wil iedereen graag weten waar het mogelijk is om zo voordelig mogelijk te tanken. Sinds vrijdag 1 april krijg je na het tanken op het moment van betalen 0,20 euro korting op elke liter benzine, diesel, gas, LPG en Adblue dat je in je auto stopt maar toch zitten er nog verschillen in de brandstofprijzen. Maar waar is het nu goedkoper tanken bij jou in de buurt in Spanje? 

Met de smartphone app GasAll weet je precies de prijzen bij de tankstations in jouw omgeving. Deze app bestaat al sinds 2008 maar na verschillende verbeteringen en helemaal met de brandstofprijzen die al weken records verbreken in Spanje, is de app plotseling erg populair geworden in Spanje. Zo populair dat GasAll op bepaalde momenten meer gedownload werd dan populaire apps zoals Netflix, Airbnb of WhatsApp (maar dat komt natuurlijk omdat veel gebruikers deze al geïnstalleerd hebben).

Het aantal gebruikers van GasAll is in enkele weken verviervoudigd en er was een piek toen de app maar liefst 10.000 nieuwe gebruikers kreeg per minuut, dat is dus 170 downloads per seconde. Ondertussen is de app meer dan één miljoen keer gedownload en geïnstalleerd. Volgens de bedenkers van de app worden de prijzen elke twee uur geactualiseerd dus je hebt altijd de laagste prijzen bij de hand. LET OP: de prijzen geven niet de korting van 0,20 euro weer want die geldt pas op het moment van betalen.

Hoe werkt de app ‘GasAll Gasolineras España’?

Als eerste moet je naar de app store gaan van Android (Play Store) of Apple (App Store) en zoeken naar GasAll van Balbonlabs. Na het installeren en openen van de app krijg je een welkom scherm te zien, alles in het Spaans. Klik op de blauwe knop onderaan met de tekst ‘Siguiente’ en er wordt een scherm geopend waarin toestemming wordt gevraagd om de locatie te kunnen bepalen. Die toestemming moet je geven anders kan de app nooit weten waar je bent om de tankstations in jouw omgeving te zoeken.

Op het volgende scherm moet je drie dingen invullen: type brandstof (zoals gasolina 95, diesel, LPG); de inhoud van je tank; het verbruik van je voertuig (als je dat niet weet kun je deze gewoon op 6,0/100km laten staan). Klik daarna weer op de blauwe knop onderaan met de tekst ‘Siguiente’ en er wordt na een korte denkpauze een scherm geopend met de kaart bij jou in de buurt.

Op die kaart staan dan alle tankstations in jouw omgeving, met logo’s van de merken zoals BP, Shell, Repsol, Cepsa of Galp etc. Als je op elk logo klikt op de kaart verschijnt onderaan het scherm de prijs per liter en de afstand van de plaats waar je op dat moment bent. Klik je onderaan het scherm op die prijs dan wordt een nieuw scherm geopend met meer informatie zoals promoties/aanbiedingen, de prijs per liter met een historisch overzicht van de brandstofprijzen, wat het kost om naar dit tankstation te rijden en wat het kost om een hele tank te vullen met daarbij het prijsverschil met de gemiddelde prijzen in de buurt.

Als je bovenaan het scherm op de drie horizontale streepje klikt, krijg je een geschreven overzicht van alle tankstations in de buurt. De eerste lijst is gerangschikt op prijs (por precio) en de tweede lijst is gerangschikt op afstand (por distancia) van de plaats waar je op dat moment bent.

Bovenaan rechts kun je ook nog promoties/aanbiedingen zien als die er zijn en kun je tankstations als favoriet bewaren. Je kunt ook handmatig zoeken in het zoekveld. Onderaan het scherm staat een knop om de kaart te centreren mocht je deze handmatig te veel bewogen hebben tijdens het zoeken. Via de blauwe knop met pijl kun je een navigatie openen om een te rijden route te bepalen waarna de tankstations op die route te zien zijn, handig als je een reis gaat voorbereiden dus.

Al met al is het een makkelijke en overzichtelijke smartphone app die zeker makkelijk zal zijn als je in Spanje woont maar ook als je met eigen vervoer op vakantie gaat naar Spanje of een auto gehuurd hebt. De app is wel alleen in het Spaans maar op zich is er niet veel tekst en gaat het natuurlijk om de prijzen.

Alternatief: website regering

Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje. 

Ga naar de inhoud