Wanneer vindt de ‘Semana Santa’ paasweek eigenlijk plaats dit jaar in Spanje? (2022)

Wanneer vindt de ‘Semana Santa’ paasweek eigenlijk plaats dit jaar in Spanje?
Beeld: 123rf

Wanneer vindt de ‘Semana Santa’ paasweek eigenlijk plaats dit jaar in Spanje? (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ongetwijfeld heb je er als Spanje-fan wel eens over gehoord: de Semana Santa. Het is een week van traditie, cultuur en emotie die dit jaar eindelijk weer normaal gevierd kan worden na twee edities in 2020 en 2021 vol met corona-maatregelen. Maar wanneer is de Semana Santa in 2022?

De Semana Santa betekent letterlijk Heilige Week maar wordt ook wel Goede Week genoemd en bestaat uit diverse dagen voor het paasfeest op zondag en maandag. Het is een week met in heel Spanje (met name in Andalusië) processies met veel wierook, melancholische muziek, trommels en bellen en veel emoties waarbij huilende mensen tussen het publiek geen uitzondering zijn.

Het paasfeest (en dus ook de Semana Santa) valt elk jaar op een andere datum. Om te weten wanneer het Pasen (Pascua) is, moet je de maanfasen kennen en weten hoe de zondagen vallen. Omdat een jaar 52 weken en een dag duurt – en bij schrikkeljaren twee dagen – veranderen de zondagen elk jaar van datum. Dit patroon herhaalt zich elke 28 jaar.

De Semana Santa is de week voor Pasen en dus is deze ook elk jaar afhankelijk van het paasfeest en verandert de datum elk jaar waarbij er gesproken kan worden over een vroege (begin of half maart) of late (eind maart en begin april) Semana Santa.

De Semana Santa begint in 2022 op zondag 10 april en eindigt op zondag 17 april, precies met Pasen wat op zondag 17 en maandag 18 april wordt gevierd dit jaar (in 2021 was de Semana Santa van 28 maart tot en met 4 april). 

De Heilige of Goede Week begint op zondag 10 april met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 11 april en Martes Santo op dinsdag 12 april. Daarna volgen de Miércoles Santo op 13 april, Jueves Santo op 14 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 15 april en Sábado Santo op 16 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 17 april (eerste Paasdag).

Ga naar de inhoud