Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in mei 2023 in Spanje

Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in mei 2023 in Spanje
Beeld: Canva

Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in mei 2023 in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale en autonome (regionale) verkiezingen, maar wel bij de lokale of gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. In Spanje vinden op zondag 28 mei 2023 gemeenteraadsverkiezingen plaats die samenvallen met de verkiezingen in 12 autonome regio’s. In december 2023 vinden er ook landelijke verkiezingen plaats, maar daar kunnen buitenlandse residenten niet aan meedoen.

Als je als Nederlander of Belg in Spanje woont en daar ook als inwoner staat ingeschreven mag je op 28 mei 2023 meedoen met één verkiezing: de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waar je als buitenlander staat ingeschreven (empadronado).

Nederlanders en Belgen in Spanje

Volgens het Spaanse Statistiekbureau INE staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 15.558 Nederlanders en 11.919 Belgen ingeschreven. 3.090 Nederlanders en 2.515 Belgen staan ingeschreven in Andalusië, 176 Nederlanders en 104 Belgen in Aragón, 101 Nederlanders en 61 Belgen in Asturië, 629 Nederlanders en 375 Belgen op de Balearen eilanden, 1.052 Nederlanders en 1.599 Belgen op de Canarische Eilanden en 69 Nederlanders en 63 Belgen in Cantabrië.

Voor Castilla-La Mancha zijn dat 74 Nederlanders en 59 Belgen, voor Castilië en León 148 Nederlanders en 77 Belgen, voor Catalonië 2.810 Nederlanders en 1.717 Belgen, voor de Comunidad Valenciana (Valencia regio) 5.605 Nederlanders en 3.867 Belgen, voor Extremadura 53 Nederlanders en 35 Belgen, voor Galicië 177 Nederlanders en 93 Belgen, voor de Madrid regio 949 Nederlanders en 637 Belgen, voor de Murcia regio 457 Nederlanders en 551 Belgen, voor Navarra 40 Nederlanders en 25 Belgen, voor Pais Vasco (Baskenland) 101 Nederlanders en 105 Belgen en voor La Rioja 22 Nederlanders en 8 Belgen.     

Stemmen in Spanje

Als je als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen. Je hebt om te kunnen stemmen een Número de Identificación de Extranjero (NIE) nodig.

Wil jij als buitenlander stemmen in Spanje dan had je dat al voor 30 januari 2023 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar moeten maken. Meer informatie is te achterhalen bij de gemeente van jouw woonplaats waar je officieel staat ingeschreven (empadronado). 

Je kunt je ook HIER via internet opgeven via de ‘Manifestación de voluntad de ejercer en España el derecho de sufragio activo en las elecciones municipales y al Parlamento Europeo’. Je hebt daar wel een Cl@ve pin voor nodig. Hoe je daar aan kunt komen hebben we HIER in een artikel uitgelegd.  

clave pin2
Informatie over hoe je in Spanje een cl@ve code kunt aanvragen en waar dat voor dient
Als je in Spanje woont en contact moet hebben met de overheidsinstanties, dan is het makkelijk om een cl@ve te hebben, de Spaanse versie van DigiD en CSAM, …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Inschrijven

Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje dienen zich daarvoor op te geven, iets wat je kunt doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je komt dan in het “Censo Electoral de los extranjeros residentes en España” te staan, waarna je in de toekomst altijd kunt stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen in Spanje.

Dit geldt overigens niet als je al eens eerder hebt aangegeven (intención de votar) dat je wilt stemmen (votar) in Spanje, dan sta je hoogstwaarschijnlijk nog in het “censo electoral”. Het is echter altijd beter om dat te controleren.

Mocht je ingeschreven staan (voor personen die dat na 1 september 2013 hebben gedaan) dan heb je waarschijnlijk eind oktober of begin november 2022 een brief ontvangen met daarin jouw gegevens en verdere uitleg over hoe je moet aangeven om te stemmen.

Ga naar de inhoud