Grootste stuwmeer van de Pyreneeën is toonbeeld van de aanhoudende droogte

Grootste stuwmeer van de Pyreneeën is toonbeeld van de aanhoudende droogte
Beeld: Canva

Grootste stuwmeer van de Pyreneeën is toonbeeld van de aanhoudende droogte

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De lente is nog maar pas begonnen en Spanje kreunt al onder aanhoudende droogte. Het stuwmeer van Canelles in de autonome regio Aragón getuigt van het probleem. In het hele bekken van de Ebro maakt men zich nu al zorgen over het uitblijven van neerslag.

In Aragón heerst ongerustheid over de aanhoudende droogte. Nadat in grote delen van Catalonië al maatregelen zijn afgekondigd, maakt men ook in naburige regio’s eenzelfde scenario mee. Het gebrek aan neerslag deze winter en de hoge temperaturen in maart brachten de stuwmeren naar een erg laag peil. Het stuwmeer van Canelles op de grens tussen Huesca (Aragón) en Lleida (Catalonië) is er het slechtst aan toe en staat maar op 20% van zijn capaciteit. De reserves van het Ebro bekken staan op 58%. Normaal gaat het rond deze tijd van het jaar om 73% van de totale capaciteit.

Het stuwmeer van Canelles is het grootste in haar soort van de Pyreneeën. Na het stuwmeer van Mequinenza is het het tweede grootste van het hele Ebro bekken. De afgelopen jaren stond Canelles rond deze tijd op gemiddeld 64%, meer dan drie keer zo veel dus dan vandaag. Men kan nu al niet meer op het meer varen. Vorig jaar kregen bedrijven die op het meer commerciële vaarten organiseren het al moeilijk. Dit jaar lijkt de doodsteek te worden.

“Het gaat om een erg groot stuwmeer dat niet van een jaar op het andere vol raakt”, zegt Joan Pascual, hoofd van het pleziervaartbedrijf Montrebei Explora. “We bereiden er ons op voor binnen twee jaar geen werk meer te hebben”.

Ook de sneeuwreserves in de Pyreneeën zijn bijzonder laag dit jaar. De warme temperaturen de afgelopen weken hebben het waterpeil in de rivieren doen stijgen, maar dat is slechts een tijdelijke verlichting van het probleem. De hoop ligt nu bij april en mei. Traditioneel zijn dat regenachtige maanden, de vraag is alleen maar hoe zeer de klimaatverandering roet in het eten blijft gooien.

Ga naar de inhoud