Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje

Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje
Beeld: 123rf

Torrijas versus wentelteefjes met Pasen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Semana Santa of Paasweek is weer begonnen en dat wordt in Spanje normaal gesproken groots gefeest, niet alleen met emotionele processies maar ook met lekkere recepten en lekkernijen. Traditiegetrouw worden met Pascua in Spanje de ‘torrijas’ gegeten. Deze zijn min of meer te vergelijken met de wentelteefjes, maar dan net iets anders. Onderaan dit artikel staat een recept.

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De ‘torrijas’ zijn een beetje te vergelijken met de in Nederland en België bekende wentelteefjes, maar dan met honing en andere ingrediënten. Dikke stukken – van het liefst enkele dagen oud – brood worden geweekt in een mengsel van melk, ei vanille of kaneel, de schil van een citroen, vervolgens gebakken in olijfolie of zonnebloemolie en geserveerd met honing en/of suiker. Dit is slechts een omschrijving want er zijn verschillende versies mogelijk.

Een wentelteefje, ook verloren brood of gewonnen brood genoemd, is te vergelijken met de Spaanse ‘torrijas’. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika waar het ook bekend staat als French Toast. Sneden brood worden kort geweekt in een mengsel van melk en eieren en vervolgens in boter gebakken. Ten slotte wordt het baksel bestrooid met suiker en desgewenst kaneel.

Het verschil tussen de ‘torrijas’ en de wentelteefjes zit hem misschien in het type brood dat men gebruikt waarbij dit in Spanje iets dikker (oud stokbrood of pan de pais) is dan in Nederland. Daarnaast gebruikt men in Spanje in plaats van suiker liever honing, maar komt ook beide voor. Een ander verschil is het bakken in olijfolie of zonnebloemolie in Spanje terwijl men dat in Nederland in boter doet.

WIST JE DAT de Mercadona supermarkt met Pasen speciaal brood verkoopt dat gebruikt wordt voor de ‘torrijas’? Dit brood wordt verkocht in 16 dikke sneden die al een extra kaneel en citroen smaak hebben.

torrijas
SpanjeRecept: Torrijas als zoete traktatie tijdens de Semana Santa
Tijdens de Semana Santa of Heilige Week in Spanje worden traditioneel de zoete traktaties genaamd ‘torrijas’ gegeten, maar waar komen deze vandaan, wat zijn …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud